17.1 C
Amsterdam
woensdag 4 oktober 2023
HomeReisbestemmingenFrankrijkCatastrofe voor Franse skigebieden: in veel gebieden ligt geen vlokje sneeuw!

Catastrofe voor Franse skigebieden: in veel gebieden ligt geen vlokje sneeuw!

Wintersporters die denken een heerlijke wintersportvakantie in Frankrijk te zullen ervaren, lopen groot risico voor een nare verrassing te komen staan. In veel Franse gebieden die populair zijn onder wintersporters, ligt namelijk geen sneeuw.

Nog nooit zo weinig sneeuw in Frankrijk

Météo Alpes kondigde aan dat in de afgelopen 60 jaar het nog nooit eerder is voorgekomen dat er zo weinig sneeuw ligt in een groot aantal Franse wintersportgebieden. Hierbij gaat het voornamelijk om de meer noordelijk gelegen skigebieden, zoals het populaire Aiguille du Midi, waar op de Mont Blanc de dooi al inzette op een hoogte van maar liefst 3842 meter. In het sneeuwgebied Markstein, dat in de Vogezen ligt, was het de afgelopen dagen 10 graden. Hierdoor konden de sneeuwmachines hun werk niet doen en moesten verbouwereerde skiliefhebbers het doen met een groen-gele grasmat in plaats van een met sneeuw bedekt landschap.  Van de dertien pistes die men in dit gebied kan vinden, zijn er slechts 4 geopend.

Ook meer zuidelijk gelegen skigebieden gesloten

Maar niet alleen in het noorden van Frankrijk is het mis. Ook in de meer zuidelijk gelegen Alpe d’Huez, dat tegen de Italiaanse grens aan ligt, was op 1800 meter hoogte afgelopen week niet meer dan iets minder dan 2 meter sneeuw te zien. Dat is tijdens normale weersomstandigheden wel anders, want dan ligt er tot wel 6 meter sneeuw. Alle sneeuwmachines zijn ingezet om de aanwezige skiërs van een redelijke piste te voorzien, maar des te langer deze situatie nog blijft bestaan, des te lastiger het zal worden voor de machines hun werk te kunnen doen.

Massale teleurstelling onder skiliefhebbers

Op social media posten teleurgestelde vakantiegangers hun filmpjes en frustraties. Bij een filmpje van grasgroene  Franse Alpen postte iemand de opmerking: “Hebben we uren in  de file gestaan en dan zien dit! Er ligt hier gewoon meer gras dan sneeuw”. Alles bij elkaar een treurige situatie, mede doordat februari vaak een van de drukste maanden is in veel Franse skigebieden. Niet alleen in Frankrijk zelf, maar ook in omliggende landen, waaronder ook Nederland is het momenteel schoolvakantie en dat zorgt ervoor dat veel mensen zo vlak voor de aankomende warme periode, nog even snel een of twee weken wintersport boeken.

De experts zaten er dus naast

De groene vlakten is niet is van de laatste weken. In december waren al veel skigebieden gesloten doordat er simpelweg geen sneeuw lag. Kenners zeiden  toen nog dat december wel vaker een groene maand is in veel skigebieden. Klimatologen spreken echter van een blijvend fenomeen. Door de opwarming van de aarde zal er ook in de toekomst vooral in de lager gelegen skigebieden veel minder sneeuw vallen. En alsof dit allemaal nog niet genoeg is, registreerde Frankrijk dit jaar ook nog eens de langste winterperiode met de laagste neerslag. Météo France registreerde sinds 23 januari dat er niet meer dan 1 millimeter regen per dag viel. Hierdoor is de bodem van de skigebieden uitzonderlijk droog voor de periode van het jaar.

Brandbrief van professionele skiërs

In de Alpen werd afgelopen week het WK skiën gehouden. Daar werd pijnlijk zichtbaar hoe slecht het is gesteld met sommige skigebieden. De Oostenrijkse skiër Julian Schütter stelde bij die constatering een brandbrief op die door 143 andere professionele skiërs werd ondertekend. In de brief vragen zij de Internationale Skifederatie meer te doen om klimaatveranderingen tegen te gaan, zodat het skieen en de prachtige skigebieden ook voor toekomstige generaties behouden blijven.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws