De noodzaak om overtoerisme aan te pakken met nieuwe, hogere toeristenbelastingen, evenals aanhoudende economische tegenwind zoals inflatie, behoren tot de grootste uitdagingen voor de reissector, volgens een nieuw rapport van Euromonitor International.
In de Top 100 Cities Index 2023 stelt Euromonitor dat een aantal bestemmingen van plan zijn om stevige belastingen in te voeren voor bezoekers en tegelijkertijd de hotelcapaciteit te verminderen om de heroplevende toeristenaantallen van voor Covid te beperken en de impact van reizen op locals en de omgeving te minimaliseren.
Steden in landen zoals Kroatiƫ, IJsland, Japan, Thailand, Nederland, Griekenland en het Verenigd Koninkrijk willen de opbrengsten van bezoekersbelastingen gebruiken om te herinvesteren in duurzame ontwikkeling, biodiversiteit te behouden en het lokale culturele erfgoed te beschermen, aldus Euromonitor. Edinburgh staat op het punt de eerste Britse stad te worden die een bezoekersheffing invoert.
āIn een tijdperk gekenmerkt door verhoogd milieubewustzijn en de noodzaak om klimaatverandering aan te pakken, zien steden een opmerkelijke transformatie terwijl reizigers zoeken naar meer verantwoorde alternatieven,” stelt Euromonitor.
Eind 2023 beschreef voormalig Abta-voorzitter Martin Brackenbury, sprekend op WTM Londen, overtoerisme als “een zeer grote barriĆØre” voor de algehele duurzaamheid van de reisindustrie.
Euromonitor heeft ook zijn voorspellingen voor internationale aankomsten tijdens het eerste kwartaal van 2024 verlaagd van 1,5 miljard naar 1,46 miljard, vanwege een combinatie van inflatie en economische stagnatie. āInflatoire druk, economische onzekerheid en arbeidstekorten zullen enkele van de belangrijkste uitdagingen zijn waarmee de reisindustrie in 2024 te maken krijgt,ā waarschuwde het.
Ondanks deze voorzichtige vooruitzichten benadrukte het rapport hoe biometrische identificatie, generatieve AI en augmented reality-tools arbeidstekorten zullen opvangen en de klantenservice in het komende jaar zullen verbeteren. Het rapport vierde ook het “sterke herstel van internationaal reizen”, met een toename van 38% van de reizen in 2023.
Het zei dat de kracht van dit herstel deels te danken was aan de terugkeer van Chinese internationale toeristen nadat China quarantainemaatregelen had opgeheven. Hongkong zag de snelste groei van alle steden vorig jaar, met een bijna 2.500% toename in reizen.
Parijs stond bovenaan de lijst van Euromonitor van de grote steden ter wereld, na zijn “uitzonderlijke prestaties” op verschillende gebieden, waaronder economische prestaties, toeristische infrastructuur en duurzaamheid, versterkt door het aanstaande gastheerschap van de Olympische Spelen van 2024.
Dubai was tweede, geprezen als de “ondubbelzinnige toppresteerder in het Midden-Oosten, en Madrid derde, dat alleen al op het gebied van duurzaamheidsinspanningen bovenaan de ranglijst van Euromonitor stond. Tokio was vierde en Amsterdam vijfde, met New York op de achtste, Londen op de tiende en Lissabon die de top 20 afmaakte.