13.5 C
Amsterdam
donderdag 30 mei 2024
HomeReisbestemmingenAziëOp vakantie naar Sri Lanka? Het kan weer, maar blijf opletten!

Op vakantie naar Sri Lanka? Het kan weer, maar blijf opletten!

Sri Lanka heeft voor elk soort toerist wel genoeg te bieden. Het is een paradijs voor surfers, backpackers, zee- en zonaanbidders en een groot aantal bezienswaardigheden die men in Sri Lanka kan bezoeken staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het land heeft een aantal tumultueuze jaren achter de rug. Tot aan de Corona crisis was het Aziatische eiland een van de meest populaire bestemmingen van het continent

Net als in de rest van de wereld kende Sri Lanka een streng Corona-beleid, wat mede leidde tot een volledige ban op toeristen. Al tijdens deze crisis zette de economische crisis in die geldt als een van de grootste in het geschiedenis van het land. De onrust onder de bevolking bleef maar toenemen en dat leidde in 2022 tot demonstraties en geweld die er uiteindelijk toe leidde dat de zittende president moest vluchten.

Alle blikken zijn gericht op de toekomst

Net als in veel Aziatische landen zijn de inreisbeperkingen voor Sri Lanka behoorlijk versoepeld. Daarnaast gaf de Nederlandse overheid eind oktober ook weer groen licht voor reizen naar deze indrukwekkende bestemming. Momenteel kent het land een code geel (reizen is mogelijk) en voor het inreizen geldt dat men geen geen corona-vaccinatiebewijs  en ook geen negatieve PCR-test bewijs hoeft te overleggen. De grens naar Sri Lanka staat dus weer wijd open. Reisorganisatie waren in beginsel nog wat terughoudend met het aanbieden van onder andere pakketreizen naar het land, maar lijkt sinds  begin van het jaar verandering in te zijn gekomen. Wie op zoek gaat naar een pakketvakantie naar Sri Lanka zal merken dat er steeds meer voordelige aanbiedingen door grote reisorganisaties worden aangeboden. Wie dus komende zomer richting Sri Lanka wil reizen, heeft momenteel volop keus.

Hoe verstandig is het om juist nu Sri Lanka af te reizen?

Nog steeds bevindt Sri Lanka zich in een enorme economische crisis. Demonstraties komen nog voor, maar meer gecontroleerd dan voorheen en ook minder gewelddadig. Wat de veiligheid betreft is het geen probleem om Sri Lanka te bezoeken en gelden de normale voorzorgsmaatregelen. De lokale bevolking smacht ook echt naar de toerisme, voorheen een van de voornaamste inkomstenbronnen van het land. De mensen zullen je dus tijdens je bezoek aan Sri Lanka zeker met open armen ontvangen. Maar er zijn zeker zaken waar je als toerist rekening mee moet houden, zeker wanneer je van plan bent om als backpacker het land te bezoeken.

Nog steeds enorme tekorten en beperkte mogelijkheden

Momenteel kent men in Sri Lanka nog steeds een enorm tekort aan met name brandstof (olie en benzine)  wat een enorme impact heeft op het reizen per openbaar vervoer in het land. Bussen rijden op de meest belangrijke routes wel, maar veel minder regelmatig dan voorheen. In afgelegen gebieden is er nauwelijks openbaar vervoer en zal men van de lokale tuktuks afhankelijk zijn. Door de enorme tekorten is echter het aantal tuktuks dat zich op de Sri Lankaanse wegen bevindt, drastisch afgenomen.

De treinverbindingen naar onder andere Jaffna en het zuiden van Sri Lanka is wel weer volledig hersteld, maar treinen rijden minder frequent en men moet rekening houden met vertragingen en zeer lange wachttijden. Ook zijn er nog regelmatig stroomonderbrekingen al merk je daar niet veel van wanneer je in ene wat groter hotel verblijft, aangezien daar de nodige noodvoorzieningen zijn aangebracht.

Medicijnen zijn nog steeds schaars in Sri Lanka. Gebruikt u medicatie, neem deze dan mee en zorg eventueel voor de nodige documentatie (doktersrecept).

 

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws