13.7 C
Amsterdam
donderdag 30 mei 2024
HomeReisbestemmingenAkropolis bezwijkt onder het enorm aantal toeristen

Akropolis bezwijkt onder het enorm aantal toeristen

De Akropolis in Athene wordt geconfronteerd met een gevaarlijke situatie door overbevolking, waardoor zowel het monument zelf als de bezoekers in gevaar komen. Om dit probleem aan te pakken, heeft de Griekse regering besloten in te grijpen.De rijen om de Akropolis te beklimmen zijn in de zomer altijd lang geweest, maar de huidige rijen breken alle vorige records. Het aantal bezoekers in juni en juli is met 80 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie.

Om een glimp op te vangen van de Parthenon tempel op de Akropolis moeten bezoekers in de rij aansluiten, soms al bij het krieken van de dag. Dit is vooral het geval wanneer de meeste cruiseschepen aankomen in de haven van Piraeus, met een groot aantal passagiers die natuurlijk het oude monument willen bewonderen. Er zijn ook reizigers die vanuit verschillende continenten zijn gevlogen, alleen maar om een bezoek te brengen aan wat velen beschouwen als het belangrijkste antieke monument ter wereld.

Momenteel krijgen tot 17.000 bezoekers per dag de kans om de Akropolis te bekijken. Maar voordat ze naar binnen kunnen, moeten ze uren in de rij staan onder de brandende zon.

Er komt ook nog eens een hittegolf aan

De Griekse regering is maatregelen aan het nemen om de toestroom van bezoekers te verwerken, waaronder aparte toegang voor reserveringen vooraf en uitbreiding van de elektronische ticketuitgifte. Deze maatregelen zullen volgens minister van Cultuur Lina Mendoni aan het eind van de maand zijn geïmplementeerd. Het blijft echter onzeker hoe effectief deze maatregelen zullen zijn om het grote aantal bezoekers in goede banen te leiden.

Bovendien moeten degenen die de Akropolis willen bezoeken voordat de maatregelen van kracht worden, voorbereid zijn op de hittegolf, want de temperaturen in Athene zullen naar verwachting boven de 40 graden Celsius uitkomen. Het is belangrijk om te weten dat er geen schaduw is op de Akropolis of in de rij.

Veel nare situaties

Toeristen zoeken vaak de schaduw op van olijfbomen langs het bergpad, maar moeten urenlang in de brandende zon doorbrengen. Bewakers hebben incidenten gemeld waarbij toeristen flauwvielen, duwden, trokken en zelfs vloekten. Het is cruciaal om voldoende water mee te nemen en, indien nodig, een paraplu als bescherming.Helaas is het niet mogelijk om meer schaduw aan te brengen vanwege de strikte regels voor het behoud van de Akropolis en de omgeving.

Toch is minister van Cultuur Mendoni vastbesloten om de mogelijkheden te onderzoeken. “Ik heb opdracht gegeven om geschikte locaties te vinden voor het plaatsen van schaduw die de integriteit van de site niet in gevaar brengt,” verklaarde Mendoni. “Daarnaast zullen er discrete waterstations worden geplaatst langs de toegangswegen.”

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws