13.7 C
Amsterdam
donderdag 30 mei 2024
HomeReisbestemmingen10 dingen die je gezien moet hebben tijdens je stedentrip naar Berlijn

10 dingen die je gezien moet hebben tijdens je stedentrip naar Berlijn

Berlijn biedt een veelheid aan attracties voor een stedentrip. Van historische gebouwen en monumenten tot gedenkplaatsen en opvallende torens, er is voor elk wat wils. Een weekend is misschien niet genoeg om alle bezienswaardigheden te bekijken, want de stad heeft zoveel te bieden. Om het meeste uit je bezoek te halen, kun je het beste beginnen met de top 10 van meest bezochte bezienswaardigheden. Zo kun je de hoogtepunten ervaren en van je lijstje afvinken.

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is een bekend symbool van Berlijn en een populaire toeristische attractie. Het staat prominent in reisgidsen en is de meest bezochte bezienswaardigheid van de stad. Deze iconische poort is 24 uur per dag toegankelijk en de toegang is gratis.

Alexanderplatz

Alexanderplatz, gelegen in Berlijn, is een bruisend plein dat waarschijnlijk wordt bezocht tijdens een reis naar de stad. Of het nu met opzet is of niet, het is een populaire plek vanwege zijn rol als belangrijk vervoersknooppunt en de aanwezigheid van talloze winkels. Het plein ligt aan de voet van de beroemde Fernsehturm en wordt omringd door gebouwen die de architectuur van de DDR illustreren. Opmerkelijke voorbeelden zijn het Park Inn hotel en het Haus des Lehrers.

Checkpoint Charlie

Als je Berlijn voor het eerst bezoekt, is het een must om het beroemde Checkpoint Charlie te bezoeken. Tijdens de Koude Oorlog was deze grensovergang cruciaal voor het reizen tussen de Amerikaanse en Russische sector. Voor toeristen was het de enige manier om over land van West-Berlijn naar Oost-Berlijn te gaan. Interessant genoeg vind je tegenwoordig een McDonalds en KFC op deze locatie, maar er zijn ook veel herinneringen aan het verleden. Een replica van het voormalige wachthuisje, borden met de tekst “U verlaat de Amerikaanse sector” en een grote foto van een soldaat dragen allemaal bij aan de historische sfeer.

Berliner Zoo

Tot de beste attracties in Berlijn behoort verrassend genoeg ook de dierentuin! De Zoologischer Garten Berlin is een van de grootste en oudste dierentuinen ter wereld en trekt jaarlijks talloze toeristen. Hoewel het misschien anders is dan het bezoeken van monumenten, oriëntatiepunten of musea, is dat misschien wel de reden waarom het zo populair is onder bezoekers tijdens een reis naar Berlijn.

Potsdamer Platz

De eerste verkeerslichten in Europa stonden op de Potsdamer Platz, wat ooit een prachtig plein was met grootse, sierlijke gebouwen. De Tweede Wereldoorlog verwoestte het gebied echter en pas na de val van de Berlijnse Muur begon de wederopbouw. Vandaag de dag is de Potsdamer Platz veranderd in een futuristisch deel van Berlijn, met een paar opmerkelijke attracties. Hoewel je hier nog overblijfselen van de Berlijnse Muur kunt vinden, wordt het landschap voornamelijk gedomineerd door strakke flatgebouwen en hedendaagse architectuur. Het is aan te raden om niet te veel tijd in dit gebied door te brengen, maar als je er toch komt, ga dan zeker naar het Panoramapunkt voor een adembenemend uitzicht over de stad.

East Side Gallery

De Berlijnse Muur is een prominent onderdeel van Berlijn en een van de populairste delen om te bezoeken bevindt zich in de Mühlenstraße, langs de Spree. Dit stuk van de muur staat bekend als de East Side Gallery en werd na die Wende een canvas voor meer dan 100 kunstenaars. Met een lengte van 1316 meter is het nu erkend als de langste openluchtgalerie ter wereld. Onder de vele kunstwerken zijn er enkele die op zichzelf al beroemd zijn geworden, zoals de afbeelding van Sovjetleider Leonid Brezjnev en DDR-leider Erich Honecker die een kus delen.

Holocaust Monument

Het Holocaust Memorial ligt vlakbij de Brandenburger Tor en is een bezoek waard als je in Berlijn bent. Het dient als herdenking voor de Joodse slachtoffers van de Holocaust. Het monument bestaat uit 2710 betonnen blokken van verschillende hoogtes, waar bezoekers doorheen kunnen lopen. Het wordt echter afgeraden om op de blokken te klimmen, omdat het een plechtig eerbetoon is aan een donker hoofdstuk in de Europese geschiedenis.

Fernsehturm

Deze torenhoge televisietoren van 368 meter is in de hele stad te zien. Om hem van dichtbij te bekijken, ga je naar Alexanderplatz en overweeg je om een kaartje te reserveren voor toegang tot de top. Het uitkijkplatform, gelegen op een hoogte van 203 meter, biedt een ongelooflijk uitzicht over de omgeving. Op heldere dagen kun je vanaf hier de iconische monumenten van Berlijn zien, zoals de Rijksdag, het Museumeiland en de altijd aanwezige Brandenburger Tor.

Gedankstätte Berliner Mauer

Overblijfselen van de Berlijnse Muur vind je op verschillende plekken in Berlijn, maar het gedeelte in de Bernauer Straße is nog in originele staat. Een bezoek aan dit monument is een aanrader als je wilt begrijpen hoe verdeeld de stad ooit was. De uitkijktoren biedt een panoramisch uitzicht over het voormalige niemandsland, compleet met uitkijktoren. Daarnaast is er een gratis tentoonstelling in het aangrenzende gebouw en biedt het bezoekerscentrum een filmvoorstelling.

Gendarmenmarkt

De Gendarmenmarkt is de laatste attractie op de lijst van de top 10 populairste bezienswaardigheden in Berlijn. Het wordt algemeen beschouwd als het mooiste plein van de stad, dat in schoonheid de Alexanderplatz en de Potsdamerplatz overtreft. Het plein wordt gesierd door twee bijna identieke kerken aan weerszijden, met daartussen het concertgebouw van Berlijn. Tijdens het winterseizoen verandert het plein in een magische kerstmarkt, die de toch al betoverende sfeer nog versterkt.

 

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws