13.5 C
Amsterdam
donderdag 30 mei 2024
HomeOpmerkelijkOeps: vliegtuig verliest band, maar hoe gevaarlijk is dat eigenlijk?

Oeps: vliegtuig verliest band, maar hoe gevaarlijk is dat eigenlijk?

Een band van een Brussels Airlines vliegtuig is losgeraakt terwijl het onderweg was naar de startbaan op de luchthaven van Vilnius in Litouwen. Een vertegenwoordiger van de luchtvaartmaatschappij bevestigde het incident nadat het was gemeld op sociale media.

Woordvoerster Joëlle Neeb van Brussels Airlines meldde dat een Airbus A320, die naar Brussel zou vliegen, een van de binnenbanden verloor tijdens het taxiën rond 16.30 uur. Alle 175 passagiers en zes bemanningsleden verlieten het vliegtuig veilig via de trap en kregen hulp.Een ander vliegtuig werd naar Vilnius gestuurd om de passagiers later die avond naar Brussel te vervoeren. Het vliegtuig versperde enige tijd de toegang tot de landingsbaan, maar is nu verplaatst naar een loods. Uit het eerste onderzoek van Neeb bleek dat een breuk in de velg ertoe leidde dat de band eraf viel.

De website van Vilnius Airport berichtte over een “technisch probleem” met een vliegtuig dat resulteerde in een geblokkeerde taxibaan en een tijdelijke sluiting van de landingsbaan voor enkele uren. Nadat het vliegtuig van Brussels Airlines ’s avonds was weggesleept, werden de activiteiten hervat. De gebeurtenis had gevolgen voor 24 vluchten, die werden omgeleid, afgeblazen of tijdelijk niet konden vertrekken.

Hoe gevaarlijk is het verliezen van een band eigenlijk

Als een vliegtuig een band verliest, wordt de piloot meestal onmiddellijk gewaarschuwd door de controlesystemen van het vliegtuig. Daarna beoordeelt de piloot de situatie en bepaalt hij wat hij het beste kan doen. In de meeste gevallen zal de piloot gewoon doorgaan met de vlucht naar de luchthaven van bestemming zoals gepland. Dit komt omdat vliegtuigen gebouwd zijn met meerdere banden, dus het verlies van één band heeft niet noodzakelijkerwijs invloed op het vermogen van het vliegtuig om veilig te vliegen of te landen.

Wanneer een band het begeeft tijdens het opstijgen of landen, kan dat het risico op een runway excursion vergroten, wat gebeurt als een vliegtuig van de startbaan afraakt en in het omliggende terrein terechtkomt.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws