13.7 C
Amsterdam
donderdag 30 mei 2024
HomeOpmerkelijkFeit of  Fabel: moet je de kranen doorspoelen nadat je van vakantie...

Feit of  Fabel: moet je de kranen doorspoelen nadat je van vakantie terugkomt?

Als je van huis gaat of net terug bent van vakantie, is het essentieel om je kranen door te spoelen. Zelfs als je niet op vakantie bent maar langer dan een week weg, is het nog steeds aan te raden om je kranen door te spoelen. Dit is waarom:Als water een tijdje stilstaat, kan dat de kwaliteit van het drinkwater aantasten. In de zomer, als de temperatuur boven de 25 graden komt, hebben bacteriën meer kans om te groeien in de leidingen van je huis. Het is belangrijk om direct na terugkomst van vakantie de kranen minstens één minuut door te spoelen. Legionellabacteriën kunnen sneller groeien in de leidingen van je douche, dus spoel je douchekop extra goed door en voorkom dat je de waterdamp inademt.

Tijdens vakantie of langdurige afwezigheid houden je leidingen water vast, waardoor er langdurig contact is met het leidingmateriaal. Dit kan ertoe leiden dat het water opwarmt en opgeloste zuurstof verbruikt, waardoor smaak- en geurproblemen ontstaan. Stilstaand water van meer dan 25 graden, zoals tijdens hete zomers, vormt een extra risico omdat bacteriën goed gedijen in deze omstandigheden. Het doorspoelen van je kranen na meer dan een week stilstand is cruciaal.

Zo spoel je de kranen goed door

Om je kranen goed door te spoelen, spoel je eerst alle toiletten door. Draai vervolgens alle koud- en warmwaterkranen minstens een minuut open en zorg ervoor dat het water zachtjes stroomt zonder te vernevelen. Dompel tot slot de douchekop in een emmer water en laat de kraan lopen om te voorkomen dat je waterdamp inademt.

In plaats van het doorgespoelde water te verspillen, kun je overwegen om het op te vangen in een emmer voor taken als het besproeien van planten, het schoonmaken van ramen of je auto, of zelfs om het in een vijver te gieten. Dit bevordert duurzaam watergebruik. Hoewel de waterkwaliteit in Nederland over het algemeen hoog is, is het toch aan te raden om je kranen na je vakantie te laten lopen voor verser en lekkerder water.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws