20.4 C
Amsterdam
dinsdag 25 juni 2024
HomeOpmerkelijkIn deze Blue Zones worden mensen ouder dan waar ook ter wereld

In deze Blue Zones worden mensen ouder dan waar ook ter wereld

Het is algemeen bekend dat beweging en goede voeding cruciaal zijn voor ons welzijn. Wat echter vaak onopgemerkt blijft, is de invloed die een gezonde levensstijl heeft op onze levensduur. In verschillende regio’s die bekend staan als “blauwe zones”, hebben mensen de neiging om de gemiddelde levensverwachting te overschrijden.Dan Buettner, de auteur die het concept populair maakte, bedacht de term “Blue Zone” om deze uitzonderlijke gebieden te beschrijven. In zijn boek “The Blue Zones: Lessons for Living Longer from the People Who’ve Lived the Longest” onderzoekt Buettner vijf locaties waar een aanzienlijk aantal inwoners 100 jaar en ouder wordt, en dat alles met behoud van een goede gezondheid.

In de blauwe zones identificeerde Buettner verschillende gemeenschappelijke kenmerken van de landen. De meerderheid van de inwoners omarmde een gezonde levensstijl, die kan variëren in definitie. De auteur vond echter een gemeenschappelijke factor. Regelmatige lichaamsbeweging, bewust eten, sociale contacten, zelfreflectie, ontspanning en spiritualiteit blijken cruciaal te zijn voor een lang leven.

Okinawa, Japan

Er wordt veel gezegd en geschreven over Okinawa, Japan. De vele langlevende bewoners van het eiland hebben een geheime formule voor hun levensduur: dieet, sociale gewoonten en genetica. De lokale bevolking eet kleine porties fruit, groenten, vis en een beperkte hoeveelheid vlees vijf keer per dag. Dit dieet is zeer voedzaam en caloriearm. De relaxte levensstijl op het eiland is erop gericht om ouderen te helpen hun levensdoel, bekend als Ikigai, te behouden. Sociale interactie wordt zeer gewaardeerd en er zijn verschillende initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan. Ten slotte is yoga een belangrijke activiteit op het eiland.

Dutje tussendoor

Een dutje doen is goed voor de gezondheid. In Ikaria, Griekenland, worden veel bewoners negentig jaar of ouder. Een derde van de bevolking bereikt die leeftijd gemakkelijk. Ze geven prioriteit aan een sterk saamhorigheidsgevoel, doen ’s middags dutjes en volgen een mediterraan dieet dat rijk is aan groenten, fruit, bonen, volkorenproducten en Griekse olijfolie.

In Loma Linda, Californië, woont het kerkgenootschap van de Zevende-dags Adventisten. Deze kerk werd opgericht in 1840 en benadrukt gezondheid als een van de belangrijkste pijlers van hun geloof. In de Blue Zone van Amerika leven ongeveer 9.000 Adventisten gemiddeld 10 jaar langer dan andere Amerikanen. Hun lange levensduur kan worden toegeschreven aan hun vegetarische dieet, het afzien van alcohol en tabak, regelmatige lichaamsbeweging en het in acht nemen van een rustdag van vrijdagavond op zaterdagavond.

Niet alleen maar mooie stranden en helder water helpen mee

Inwoners van Ogliastra, Sardinië hebben een bovengemiddelde leeftijd. Het zijn niet alleen de prachtige stranden en het kristalheldere water die bijdragen aan hun lange levensduur. Een belangrijke factor is hun plantaardige dieet, regelmatige lichaamsbeweging en hechte familiebanden. Ze ondernemen activiteiten zoals jagen, vissen en hun eigen voedsel verzamelen. Ze genieten samen van lachen en wijn. Ogliastra heeft het hoogste aantal mannelijke honderdjarigen, dankzij de geïsoleerde ligging die heeft bijgedragen aan het behoud van hun sterke genetische make-up.

Nicoya, Costa Rica

Dit Centraal-Amerikaanse schiereiland blinkt uit in zowel economie als gezondheidszorg. Het ligt op 130 kilometer afstand van Nicaragua en omarmt het motto “Plan de vida” of “reden om te leven”, wat een actieve levensstijl voor ouderen bevordert. Familiebanden worden versterkt door regelmatige bezoeken en door samen te lachen.

Het is gebruikelijk dat oudere volwassenen samenwonen met hun kinderen of kleinkinderen. Het plaatselijke dieet bestaat uit royale porties bonen, pompoen, maïs en tropische vruchten. De combinatie van lichaamsbeweging en spiritualiteit draagt bij aan het algehele welzijn van de bevolking. Door een plantaardig dieet te volgen, actief te blijven, sociale contacten te onderhouden en spiritualiteit te koesteren, kan men genieten van een lang en gezond leven.

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws