13.7 C
Amsterdam
donderdag 30 mei 2024
HomeReisbestemmingen3 Nederlandse nationale parken die het bezoeken waard zijn

3 Nederlandse nationale parken die het bezoeken waard zijn

Wist je dat Nederland verschillende nationale parken heeft? Deze Nederlandse “groene parels” zijn zeker een bezoekje waard en kunnen zorgen voor een vredige ontsnapping in de natuur. Hoewel we vaak op zoek gaan naar natuurwonderen in het buitenland, hebben we hier in Nederland een aantal verborgen schatten.

Lonely Planet heeft de drie beste parken gekozen uit de indrukwekkende 21 Nederlandse nationale parken. Of je nu graag wandelt of fietst, hier zijn drie minder bekende natuurgebieden in Nederland waar je misschien nog nooit van hebt gehoord.

Weerribben-Wieden

Ontdek het natuurgebied Weerribben-Wieden in Overijssel, waar een gevarieerde flora en fauna op natuurliefhebbers wacht. Dit uitgestrekte zoetwatermoeras, het grootste van Noordwest-Europa, is ontstaan door menselijk ingrijpen. Eeuwenlang turfsteken resulteerde in de vorming van een boeiend laagveenmoeras. De overvloed aan schoon water in dit gebied vormt een habitat voor verschillende diersoorten, waaronder de otter.Grenzend aan dit natuurwonder ligt het charmante dorpje Giethoorn, beroemd om zijn schilderachtige wateren en bruggetjes. Lonely Planet raadt aan om een kano of boot te huren om de schoonheid van dit gebied echt te ervaren. Grijp de kans om Weerribben-Wieden te verkennen vanuit het meest betoverende perspectief – het water.

Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug, gelegen tussen Deventer en Zwolle in het oosten van het land, biedt een prachtige mix van heuvels, bossen en heidevelden. Het is de perfecte bestemming voor een verfrissende wandeling of fietstocht, en biedt in de wintermaanden zelfs de mogelijkheid om te gelanglaufen. Gelanglaufen? Jazeker! Als het sneeuwt, worden er speciale langlaufroutes geprepareerd door dit golvende landschap, hier in Nederland.Dit nationale park is niet alleen een schilderachtige omgeving, maar ook een toevluchtsoord voor zeldzame vogelsoorten zoals het korhoen en de nachtzwaluw. En als je geluk hebt, kom je tijdens het wandelen misschien wel een Schotse hooglander tegen.

Voor degenen die de prachtige paarse weiden willen zien, is de beste tijd voor een bezoek augustus en september, wanneer de paarse bloemen in volle bloei staan.

Loonse en Drunense Duinen

In Noord-Brabant, Nederland, ligt een uitgestrekte stuifzandvlakte die bekend staat als de Loonse en Drunense Duinen. Het lijkt op een woestijnlandschap en is een van de grootste in zijn soort in West-Europa. Het zand in dit gebied heeft een speciale betekenis en wordt voortdurend gevormd door de wind. Hierdoor worden bomen en gewassen vaak bedolven onder het zand.In de duinen leven verschillende dieren. Net als in andere woestijnen vind je hier hagedissen, zandloopkevers en zandbijen. Daarnaast is het niet ongewoon om een kudde schapen tegen te komen terwijl je dit unieke ecosysteem verkent.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws