20.4 C
Amsterdam
dinsdag 25 juni 2024
HomeActiviteitenWandelen of hiken? Handige tips en leuke bestemmingen voor iedereen!

Wandelen of hiken? Handige tips en leuke bestemmingen voor iedereen!

Hiken is sinds de coronapandemie populairder geworden dan ooit, en veel natuurliefhebbers wandelen al hun hele leven. Er is echter een verschil tussen een stadswandeling of een snelle wandeling in het park en een urenlange wandeling in de bergen. Voor wie grote wandelplannen heeft, kan het beste klein beginnen met een route dicht bij huis. Gelukkig zijn er genoeg beginnersvriendelijke wandelroutes in Nederland en de buurlanden.

Vliegen naar de andere kant van Europa voor een wandelvakantie onnodig als je net begint met wandelen. Je kunt je beter houden aan routes dichter bij huis, zoals die in Duitsland of het zuiden van Nederland. Deze routes zijn ideaal voor beginnende wandelaars omdat ze niet naar de hoogste bergtoppen leiden. Het is belangrijk om klein te beginnen en te ontdekken of wandelen echt een hobby voor je is, voordat je investeert in grotere tochten.

De Kalmthoutse Heide voor Beginnende hikers

Ontdek de Kalmthoutse Heide, een natuurgebied in België dat lijkt op de populaire Veluwe. Dit reservaat biedt 25 uitgestippelde wandelroutes, waarbij de kortste route begint bij 1,7 kilometer. Voor wie een langer avontuur zoekt, kunnen meerdere routes gecombineerd worden voor een meerdaagse wandelervaring. Wees voorbereid om wilde paarden en andere bewoners van het park tegen te komen, die je het gevoel kunnen geven dat je mijlenver van huis bent.

Geoefende hikers kunnen het wat verder van huis zoeken

Zuid-Limburg is het perfecte startpunt voor wandelliefhebbers. De verandering in hoogte is net genoeg om je voor te bereiden op meer uitdagend terrein, terwijl de prachtige vergezichten lijken op de schilderachtige landschappen van Zuid-Frankrijk. In Maastricht biedt het 10,8 kilometer lange pad rond de Sint-Pietersberg een geweldige mix van natuur en cultuur, met onderweg een mergelgroeve.

Voor wie meer uitdagende bergen zoekt, ligt het Nationaal Park Eifel in Duitsland op iets minder dan drie uur rijden van Nederland. Hoewel de Eifelsteig een populaire route is, is de afstand van 314 kilometer misschien niet geschikt voor beginners. In plaats daarvan zijn de Struffeltroute, Narzissenroute en Wasserlandroute allemaal uitstekende opties, variërend van zes tot zestien kilometer per route. Deze routes bieden ruime mogelijkheden voor hoogtewinst en een prachtig natuurschoon.

Hiken combineren met een korte vakantie?

De Heuvelrughike in Utrecht, Nederland is een uitstekende optie voor beginnende wandelaars. Hoewel een vakantie in het buitenland spannend is, kan het verkennen van wandelingen binnen onze eigen grenzen net zo spannend zijn. Deze wandeling beslaat ongeveer honderd kilometer langs de Utrechtse heuvelrug, en de naam suggereert dat ook. Ervaren wandelaars kunnen de tocht in vijf dagen volbrengen, terwijl anderen ervoor kunnen kiezen slechts een klein deel ervan te lopen. Klein beginnen is aan te raden!

Rocher du Hat in de Ardennen, België is een andere opmerkelijke optie voor beginnende wandelaars. Je hoeft niet ver door Europa te reizen om de hoogte te ervaren. De wandeling naar Rocher du Hat is ongeveer vijf kilometer en staat bekend om zijn adembenemende uitzicht op de Ardennen. Veel wandelaars bestempelen het zelfs als de beste wandeling om panoramische uitzichten in de regio te ervaren. Mis het niet!

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws