20.4 C
Amsterdam
dinsdag 25 juni 2024
HomeOpmerkelijkVakantie op de naturistencamping: hoe is dat nou eigenlijk?

Vakantie op de naturistencamping: hoe is dat nou eigenlijk?

Als redacteur besloot Kita van Slooten voor het eerst te ervaren hoe het is om op een naturistencamping te zijn. Ze vertrok naar een luxe vijfsterrencamping in Zuid-Frankrijk. Aanvankelijk was het wat ongemakkelijk om omringd te zijn door mensen die allemaal naakt waren en zelf haar kleren uit te trekken. Maar na een paar dagen begon het naakt zijn steeds prettiger te voelen.Ik herinner me nog de eerste keer dat ik met mijn familie op een naaktstrand stuitte tijdens een vakantie begin jaren negentig. Als ontluikende puber kon ik niet anders dan giechelen terwijl ik toekeek hoe twee mannen naakt beachball speelden.

Snel vooruit naar vandaag, dertig jaar later. Ik overweeg het idee om ooit een naturistencamping te bezoeken om verslag te doen van mijn ervaring, maar het is iets waar ik nog even over na moet denken.

Billen lekker goed gebruind

Skinny dipping op een warme zomeravond vind ik niet erg, maar een week naakt doorbrengen op een camping is een ander verhaal. De laatste keer dat ik in aanraking kwam met een naaktstrand was op die ene vakantie. Na enige aarzeling dacht ik echter bij mezelf: “waarom niet?” Naarmate ik ouder word, vind ik het steeds leuker om mijn ware ik bloot te geven, dus waarom zou ik het niet een keer letterlijk doen? Bovendien klinkt het idee van zonovergoten billen aantrekkelijk.

Op de dag dat ik aankom op de Zuid-Franse camping Le Sérignan Plage Nature, regent het pijpenstelen. Niet bepaald het soort weer waardoor je je meteen wilt uitkleden. Als het eenmaal droog is, maak ik een rondje over de vijfsterrencamping die pal aan de Middellandse Zee ligt. De temperatuur is 18 graden met een stevige wind.

De echte naturist verbergt niets

Ik houd mijn kleren nog even aan, maar ik merk al snel dat een echte naturist niets verbergt. Omdat je bovenlichaam sneller kouder wordt dan je onderlichaam, zie ik veel mensen een shirt of een vest dragen met niets eronder.

Het is even wennen om je geslachtsdelen tentoon te stellen. Als je voor het eerst op een naturistencamping aankomt, moeten je hersenen zich aanpassen. Ik wil niet naar andermans lichaam staren, maar omdat het allemaal nieuw is, glijden mijn ogen er gewoon overheen.

Als ik de naturisten bij het zwembad observeer, valt me op hoe op hun gemak ze lijken. In tegenstelling tot het strand, waar mensen vaak zelfbewust rondlopen en aan hun uiterlijk friemelen, zitten de naturisten helemaal lekker in hun vel. Ze stralen een gevoel van vrijheid uit dat voelbaar is.Ik koester me in de warmte van de zon en besluit een duik te nemen in het zwembad. Omkleden is niet nodig, wat het snel en gemakkelijk maakt. Ik zorg ervoor dat ik mijn zelden blootgestelde billen insmeer met zonnebrandcrème voordat ik het water in ga, en draag alleen mijn horloge.

Het ongemak van een natte bikini

Het afdrogen na het zwemmen voelt geweldig zonder het ongemak van een natte bikini die aan mijn huid kleeft. Het zwembad heeft een strikt telefoonverbod, waardoor niemand foto’s van anderen in het naakt kan maken. Dit bevrijdt me van het eindeloze scrollen dat vaak mijn vakantietijd opslokt. In plaats daarvan doe ik een dutje en lees ik, de ontspannen vakantiemodus volledig omarmend.

De naturistencamping deelt een ontvangstruimte met een conventionele camping, en de bezoekers vertonen een duidelijk andere houding. Volgens commercieel manager Noëllia “lijken alle gasten bij aankomst hetzelfde, maar hebben naturisten de neiging om hun dagelijkse stress sneller van zich af te schudden.” Noëllia getuigde zelf van dit fenomeen nadat ze zich bij aanvang van haar werk op de naturistencamping op het naaktstrand had gewaagd. “Je moet het echt aan den lijve ondervinden om het te begrijpen,” voegde ze eraan toe.

Totaal  geen sprake van enige erotische betekenis

Ineke beaamt dat mensen die niet bekend zijn met naturisme het soms associëren met seksuele activiteit. Ze benadrukt echter dat dit helemaal niet het geval is.Vroeger, in de jaren zeventig, werd naakt zijn op het strand niet als ongewoon beschouwd. Het was normaal om mensen in bikini, topless of helemaal naakt te zien. De maatschappij is nu echter preutser geworden.

Ineke heeft maar tien minuten nodig om zich aan te passen aan de omgeving van de camping, en dan voelt ze zich vrij. Overal op de camping zijn mensen naakt, zoals in de kampwinkel, op de fiets en in het restaurant. Alleen de medewerkers zijn gekleed.

Hoewel er enkele regels zijn waaraan men zich moet houden, zoals het bedekken van het zadel met een doek als men een fiets van de camping gebruikt, of het dragen van een pareo of het bedekken van de stoel als men in het restaurant zit, is het naakt zijn niet beperkt tot het strand of het zwembad. ’s Avonds trekt iedereen kleren aan om het restaurant te bezoeken.

Bron: RTP Nieuws

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws