13.7 C
Amsterdam
donderdag 30 mei 2024
HomeReisbestemmingenUltieme vakantie in de woestijn? Bezoek (goed voorbereid) de Marokkaanse Sahara

Ultieme vakantie in de woestijn? Bezoek (goed voorbereid) de Marokkaanse Sahara

Het plannen van een overnachting in de Marokkaanse woestijn vereist besluitvorming. Moet je kiezen voor een kamp midden in de woestijn of aan de rand ervan? Regel je je eigen vervoer of word je opgehaald? Wil je de zandduinen liever te voet verkennen of kies je voor een tocht per kameel, quad of jeep? Bovendien is het cruciaal om na te denken over de beste tijd van het jaar om te reizen. Om je op weg te helpen biedt dit artikel houvast bij deze keuzes.

Terwijl Marokko een klein deel van de Sahara bezit, worden landen als Algerije en Libië er volledig door opgeslokt. Door de klimaatverandering blijft de woestijn zich helaas uitbreiden. Om in de woestijn te overnachten, zijn er verschillende opties, waaronder een hotel aan de rand van de zandduinen bij Merzouga, een woestijnstad gelegen in het Erg Chebbi gebied.

Hotel met alles erop en eraan

Een verblijf in het hotel biedt toegang tot voorzieningen als een restaurant en een zwembad. Het heeft de voorkeur boven de vele tentenkampen die in de woestijn opgetrokken zijn, aangezien tentenkampen voor toeristen in het hart van de woestijn licht- en geluidsoverlast veroorzaken. Deze worden door de overheid dan ook geleidelijk verboden. Kies er bijvoorbeeld voor om te overnachten in het Auberge De Charme Les Dunes D’Or, een hotel in kasba-stijl met traditionele lemen muren. De ingang is een grote poort die leidt naar kamers die groene binnenplaatsen omringen, waarvan één met een verfrissend zwembad en comfortabele ligstoelen.

Ondanks dat het aan de rand van de woestijn ligt, voelde het zwemmen verrassend natuurlijk aan, omdat het gebied rijk is aan grondwater. Geniet dus zeker van een duik op een verzengende dag. Het hotelpersoneel bestaat uit woestijnbewoners die op geheel eigen wijze eten en thee bereiden. ’s Avonds verzamelen ze zich rond een kampvuur, slaan op trommels en maken muziek die tot de ziel spreekt.

Op expeditie in de woestijn: zo gaat dat in z’n werk!

Als je op expeditie gaat in de Sahara woestijn, mag je de kans om op kamelen te rijden niet missen. Deze majestueuze dieren vertrekken elke dag met gretige toeristen en bieden hen een lokale ervaring en de kans om prachtige woestijn foto’s te maken. Het wordt echter steeds duidelijker dat de kamelen er niet van houden bereden te worden. Als je toch een kameelrit wilt maken, is het belangrijk om vooraf grondig onderzoek te doen. Je kunt recensies lezen op websites als TripAdvisor of Google Reviews om er zeker van te zijn dat de dieren met zorg en respect worden behandeld. Wat de quadtochten betreft, die slaan we over, omdat het racen door de duinen op deze luidruchtige machines een aanzienlijke impact kan hebben op het milieu. Het is gemakkelijk voor te stellen welke schade zo’n activiteit veroorzaakt.

Een jeep huren kan een prima alternatief zijn

In plaats van een kamelentocht te maken om de uitgestrekte woestijn te verkennen, is er een andere optie beschikbaar – een jeeptocht. Met deze tour krijg je niet alleen de woestijn te zien, maar ook de plaatselijke cultuur. Hoewel je niet rechtstreeks door de woestijn reist, krijg je toch veel te zien door aan de rand te blijven. De tocht omvat bezoeken aan een gemeenschappelijke moestuin, een nomadenfamilie (waar je je tegoed kunt doen aan zelfgebakken brood en dadelpasta), en een optreden van afstammelingen van tot slaaf gemaakte mensen, bekend als de Gnawa, die zich in dit deel van Marokko hebben gevestigd. Je accommodatie kan misschien de jeeptour organiseren, of je kunt de aanbieders in de stad Merzouga verkennen. Je kunt de tour ook online boeken via Viator.

De beste tijd om de Sahara  te bezoeken

Houd er rekening mee dat de hitte van mei tot september vrij intens kan zijn, waardoor het ongeschikt is om te slapen. De temperaturen kunnen overdag gemakkelijk oplopen tot 40 graden en blijven ’s nachts rond de 27 graden. De ideale tijd om te reizen is in de lente (maart tot mei) of in de herfst (september tot november). Wij gingen eind oktober naar de Sahara en ondervonden nog steeds temperaturen van 30 graden, maar we vonden verlichting in het onverwarmde zwembad. In deze tijd van het jaar zijn de avonden aanzienlijk koeler en is warme kleding nodig, zoals dikke truien, lange broeken en sokken.

Als je op zoek bent naar wat diversiteit in je eetgelegenheden (laten we eerlijk zijn, na twee dagen vegetarische tajine is die kans heel groot), overweeg dan om Merzouga te bezoeken. Het mag dan geen bruisende metropool zijn, het is wel het regionale centrum en heeft een keur aan touroperators en restaurants die meer exotische gerechten aanbieden, zoals pizza en in sommige zaken zelfs alcoholische dranken. Als je dergelijke opties liever direct voorhanden hebt, kun je ook een hotel in de stad boeken, maar wees je ervan bewust dat je dan te maken kunt krijgen met meer lichtvervuiling en minder complete rust.

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws