13.7 C
Amsterdam
donderdag 30 mei 2024
HomeReisbestemmingen4 tips voor mensen die op vakantie willen met de hond

4 tips voor mensen die op vakantie willen met de hond

Hondenbezitters die toe zijn aan hun welverdiende vakantie willen natuurlijk ook graag hun trouwe viervoeter meenemen op reis.  Met de hond op reis is het gezin immers helemaal compleet en hoef je jezelf tijdens je afwezigheid geen zorgen te maken over het dier. Je zult dan echter wel met een aantal praktische zaken rekening moeten houden voordat je je reis kunt beginnen. In dit artikel geven we een overzicht van de dingen waar je op moet letten, zodat je vakantie met je hond een aangename wordt.

Elk land heeft weer andere regels

Als je je hond meeneemt op vakantie, is het belangrijk je bewust te zijn van de verschillende regels die in elk land gelden. Sommige landen eisen misschien dat je hond gemuilkorfd wordt, terwijl andere landen bepaalde hondenrassen niet toestaan. Pitbulls of bulldogs zijn bijvoorbeeld inn heel veel landen zelfs helemaal niet toegestaan. Het kan zelfs voorkomen dat je bij twijfel over het ras via een stamboom van de hond moet kunnen aantonen dat de hond niet tot een van deze rassen behoort. Verder dient ook de hond in veel landen te vallen onder een eigen aansprakelijkheidsverzekering. Controleer de voorschriften voordat je vertrekt, zodat je eventuele onaangename verrassingen kunt voorkomen.

Is de bestemming wel geschikt voor je hond

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de bestemming en de gezondheid van je hond als je je huisdier meeneemt op vakantie. Lange reizen kunnen erg vermoeiend en stressvol zijn voor je hond, warme landen soms een ware hel, terwijl andere soorten honden juist weer heel slecht bestand zijn tegen kou. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat sommige locaties op je bestemming helemaal niet toestaan dat je de hond meeneemt. Op veel stranden in Europa zijn honden vaak helemaal niet welkom. Wie dan juist voor het strand en de zee een vakantie heeft geboekt, zal dan een zeer nare verrassing te wachten staan.

Zorg er tenslotte voor dat je alle noodzakelijke spullen voor je huisdier meeneemt, zoals voer, water en eventuele medicijnen. Zorg er ook voor dat je alle noodzakelijke documenten meeneemt, zoals een bewijs van inenting tegen hondsdolheid en een dierenpaspoort. Zo kun je ervoor zorgen dat je hond veilig en comfortabel is tijdens je vakantie en zich problemen voordoen met de lokale autoriteiten op de plek van je bestemming.

Reizen met de auto is voor de hond vaak het best

Veel mensen kiezen ervoor om hun harige metgezel per auto mee te nemen. Goede keuze, want doorgaans is dat voor de hond het prettigst. Daarnaast is het ook nog eens een veel veiligere manier van reizen voor je hond. Als je met je pup rijdt, is het belangrijk om voldoende pauzes te nemen en je pup de gelegenheid te geven te bewegen de poten te strekken en zich te ontlasten. We raden aan om elke twee uur te stoppen, maar als je pup tekenen van onrust of verveling vertoont, aarzel dan niet om eerder te stoppen.

Om de reis zo comfortabel mogelijk te maken, is het verstandig een vertrouwd dekentje of speeltje mee te nemen om wat troost te bieden. Bovendien, als je pup een speciaal dieet volgt of je van plan bent hem onderweg eten te geven, is het belangrijk om hun voer en lekkernijen mee te nemen. Vergeet niet zakken mee te nemen voor het oprapen van je pup.

Vliegen is voor de hond eigenlijk een ware kwelling

Vliegen met hond, zeker als het om een pup gaat, kan zeer stressvol zijn en wordt het afgeraden. In tegenstelling tot mensen hebben honden geen begrip van de vliegervaring, wat voor hen zeer desoriënterend kan zijn. Kalmerende middelen worden ook niet aanbevolen, tenzij specifiek aanbevolen door je dierenarts, omdat ze een hond ziek en zelfs bewusteloos kunnen maken. Bovendien vermindert het gebruik van kalmerende middelen niet noodzakelijkerwijs het stressniveau voor je pup.

Door deze eenvoudige tips te volgen, kun je het meeste uit je vakantie halen en ervoor zorgen dat zowel jij als je huisdier van een prettige reis genieten.

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws