20.4 C
Amsterdam
dinsdag 25 juni 2024
HomeReizen en VakantieStedentripDit zijn de 5 meest bezochte musea van Europa

Dit zijn de 5 meest bezochte musea van Europa

Europa is een broeinest van cultuur. De lange geschiedenis van het continent, doorspekt met Romeinse, Griekse, Ottomaanse, Hongaarse en Napoleontische heerschappij naast baanbrekende periodes van kunst en muziek, plus het koloniale verleden van veel landen, betekent dat kunst, architectuur en erfgoed rijk en gevarieerd zijn.

Elke Europese hoofdstad en vrijwel elke grote stad heeft een opmerkelijk museum, van oogverblindende kunstgalerijen tot oude archeologische vindplaatsen. Sommige musea zelf zijn gehuisvest in gebouwen die zo bijzonder zijn dat ze al een attractie op zich zijn. Maar de meest bezochte van Europa, zijn de volgende vijf musea:

1. Louvre, Parijs, Frankrijk

Het meest bezochte museum ter wereld herbergt ook twee van ’s werelds beroemdste kunstwerken: de Mona Lisa van Leonardo da Vinci en de Venus van Milo, het beroemde Hellenistische beeld dat dateert van rond 150 v.Chr.

Bezoekers kunnen hier dagen doorbrengen in dit centrale Parijse monument aan de oevers van de rivier de Seine en toch niet alles te zien krijgen dankzij de meer dan 35.000 kunstwerken en meer dan een half miljoen objecten. Zelfs het gebouw zelf is een juweel waar Parijs beroemd om is, het combineert zijn door en door moderne iconische Louvre-piramide-ingang met zijn glinsterende zwembaden met het fabelachtig sierlijke Louvre-paleis, oorspronkelijk gebouwd in de late 12e en vroege 13e eeuw onder Filips II.

2. Van Gogh Museum, Amsterdam, Nederland

Zoals de naam al aangeeft, is het Museumplein in Amsterdam de plek om te bezoeken in de Nederlandse hoofdstad als het gaat om kunst en cultuur. De thuisbasis van het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum, het huisvest ook de concertruimte van het Concertgebouw en het Van Gogh Museum. Opgedragen aan de Hollandse Meester en zijn tijdgenoten, is dit een van de beroemdste musea van Europa.

Gehuisvest in twee aangrenzende gebouwen, is het grootste deel van de 200 schilderijen, 400 tekeningen en 700 brieven van de legendarische kunstenaar te vinden in het oudere Rietveldgebouw, terwijl de Kurokawa-vleugel wordt gebruikt voor grote tijdelijke tentoonstellingen. Het is de grootste collectie van Van Goghs werken ter wereld en herbergt zowel het iconische Zelfportret (1888) en Zonnebloemen (1889), als The Painter of Sunflowers (1888), een Paul Gauguin-portret van Van Gogh dat een combinatie is van de twee werken.

3. Akropolismuseum, Athene, Griekenland

Jarenlang was het Akropolismuseum een ​​rustige aangelegenheid op de top van de beroemde Atheense citadel en grenzend aan het Parthenon, de centrale tempel gewijd aan de godin Athena. Dat veranderde allemaal in 2009 toen dit museum van internationale klasse werd opgericht om enkele van de wonderen van deze oudste site te laten zien.

Het museum is gehuisvest in een modern gebouw, ontworpen door de Frans-Zwitserse architect Bernard Tschumi, en is gebouwd op een archeologische vindplaats, wat betekent dat bezoekers artefacten in een natuurlijke omgeving kunnen bekijken terwijl ze wachten op binnenkomst. Archeologische vondsten van de Akropolis zelf worden tentoongesteld over drie verdiepingen en omvatten vondsten uit het Romeinse en vroegchristelijke Athene. Er is ook ruimte gereserveerd in het museum voor de felbegeerde teruggave van de Parthenon-knikkers die momenteel, en controversieel, zijn ondergebracht in het British Museum in Londen.

4. Vasamuseum, Stockholm, Zweden

Het Vasamuseum op het eiland Djurgården in de archipel van Stockholm is een van de beste musea in Europa, met een bijna volledig intact oorlogsschip dat dateert uit de 17e eeuw. De Vasa met 64 kanonnen werd tijdens haar eerste reis in 1628 tot zinken gebracht en lag 333 jaar in de modder van de haven van Stockholm voordat ze in 1961 werd geborgen en in 1990 een permanent onderkomen in het museum kreeg.

Rondlopen op het bewaard gebleven schip is een fascinerende, griezelige ervaring, zowel gezien de grootte van het schip als de temperatuur- en vochtigheidsgecontroleerde omgeving waarin het moet rusten. Rond het schip zelf zijn een aantal exposities over het 17e-eeuwse leven in Scandinavië, terwijl een bioscoop een even fascinerende film laat zien over haar herstel van de oceaanbodem.

5. Picasso-museum, Barcelona, ​​Spanje

In een wereld waar er acht verschillende musea zijn gewijd aan de moderne meester Pablo Picasso, kan het kiezen van een favoriet een beetje lijken op het kiezen van een favoriet kind. Als ze werden gepusht, zouden velen kiezen voor degene in de stad waarvan gezegd werd dat hij hem het dichtst aan het hart lag.

Het is gehuisvest in vijf aangrenzende middeleeuwse palazzo’s in de wijk La Ribera in Barcelona en herbergt meer dan 4.200 kunstwerken, waarvan vele zijn geschonken door Picasso zelf, zijn goede vriend Jaume Sabartés of tijdgenoten, waaronder Salvador Dalí. Het museum is voornamelijk gewijd aan zijn vroege jaren (de meeste werken zijn van vóór 1917) en is verdeeld in drie secties: schilderen en tekenen, graveren en keramiek, terwijl een bibliotheek met 6.000 boeken een droom is voor diegenen die dieper willen kijken Picasso’s leven.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws