20.4 C
Amsterdam
dinsdag 25 juni 2024
HomeNoorwegenMet de boot naar Noorwegen: hoe verloopt zo’n reis nu eigenlijk?!

Met de boot naar Noorwegen: hoe verloopt zo’n reis nu eigenlijk?!

Sinds april 2022 is het mogelijk om aan boord te gaan van een cruiseferry die vertrekt vanuit de Eemshaven en je in 18 uur naar Kristiansand in Noorwegen brengt. Uitermate geschikt voor mensen die op hun gemak richting Noorwegen willen reizen en onderweg de nodige entertainemnt tot hun beschikking willen hebben.

Het schip dat je naar Noorwegen brengt luistert naar de naam MS Romantika en wordt beheerd door rederij Holland Norway Lines. Hoewel het industriestadje Eemshaven niet de meest pittoreske plek is om een vakantie te beginnen, begint het avontuur eenmaal aan boord.

Een schip met een authentiek interieur

Het eerste wat opvalt aan de 193 meter lange cruiseferry, die 1500 passagiers en 300 auto’s kan vervoeren, is het heerlijk oubollige interieur. De MS Romantika is begin jaren 2000 in Finland gebouwd en heeft vanaf 2002 een tijdje op de Oostzee gevaren. Degenen die verantwoordelijk zijn voor de inrichting van het schip lijken echter stevig vast te houden aan de interieurtrends van de jaren negentig, waardoor een eerste rondleiding op het schip voelt als een reis terug in de tijd. Liefhebbers van retroprints zullen vooral de verschillende soorten vloerbedekking waarderen.

Van ouderen tot vriendengroepen en verliefde stelletjes

Passagiers van alle leeftijden zijn aan boord te vinden, waarmee het stereotype dat alleen ouderen aan boord gaan van cruises wordt ontkracht. Hoewel er zeker senioren aanwezig zijn, zijn er ook vriendengroepen, moeders met dochters en stelletjes die van de reis genieten. Tijdens de wintermaanden kiezen velen voor een minicruise naar Kristiansand, waar ze de dag doorbrengen en ’s avonds terugkeren.

Dineren is onder andere mogelijk in het restaurant Grande Buffet waar gasten zich voor 35 euro kunnen bedienen van een uitgebreid buffet, inclusief drankjes. Het unieke van het restaurant is de mogelijkheid om zelf wijn en bier in te schenken, naast water en frisdrank. Als het schip een ruw stuk zee raakt, wordt lopen voor veel passagiers een uitdaging. Het personeel lijkt echter hun zeebenen te hebben en navigeert met gemak door de gangen.

Breng zeker een bezoek aan het theater

Elke avond treedt in het Starlight Palace, een theater van twee verdiepingen, een live band op. De dansvloer is beschikbaar voor mensen die niet stil kunnen zitten, wat een ontspannen sfeer oplevert. Het schip heeft uiteraard ook een casino aan boord waar je een gokje kunt wagen. Het beste aan een cruiseferry is dat de vakantie begint zodra je de haven uitvaart. Dit is anders dan de onaangename ervaring van wachten in een lange rij op het vliegveld of vastzitten in het verkeer op een buitenlandse snelweg.

Om van Nederland naar Noorwegen te varen is ongeveer 25.000 liter brandstof nodig, wat neerkomt op ongeveer 20 liter per persoon bij een gemiddelde bezetting. Dit is minder dan wat een vliegtuig nodig heeft voor dezelfde afstand per persoon. Voor auto’s hangt de hoeveelheid brandstof af van het type auto en het aantal passagiers. Een typische auto met drie passagiers produceert een vergelijkbare CO2-uitstoot als de overtocht per veerboot. Treinen zijn ongetwijfeld de meest milieuvriendelijke manier van vervoer, maar er is momenteel geen snelle verbinding met Noorwegen.

Oordoppen mee, want isolatie is niet echt heel goed geregeld

Een nadeel van de cruise is dat de hutten niet goed geïsoleerd zijn, dus lichte slapers moeten oordopjes meenemen. Maar als het schip Kristiansand nadert en het landschap schilderachtiger wordt, maakt de slaperigheid snel plaats voor enthousiasme. En als je je reis per auto naar het noorden voortzet, kom je in een sprookjesachtig winterlandschap terecht, compleet met een dik pak sneeuw.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws