13.7 C
Amsterdam
donderdag 30 mei 2024
HomeNoorwegenDit zijn de 3 beste plaatsen in Noorwegen om het Noorderlicht te...

Dit zijn de 3 beste plaatsen in Noorwegen om het Noorderlicht te bewonderen

Het Noorderlicht, ook wel aurora borealis genoemd, zijn elektrisch geladen deeltjes van de zon die inslaan in het magnetische veld van de aarde. Ze worden naar de magnetische polen van het noordelijk en zuidelijk halfrond geleid, waardoor een hoefijzervorm ontstaat van opgewonden groene (en soms bruine en rode) deeltjes die rond de poolcirkel draaien en van vorm veranderen. Dit bijzondere fenomeen is vooral te bewonderen vanuit het noorden van Noorwegen.

Noorderlicht seizoen in Noorwegen

Het noorderlicht is een constant aanwezig fenomeen, maar overdag niet te zien. De middernachtzon van de poolcirkel maakt het simpelweg onmogelijk om het noorderlicht gedurende de zomer te zien. Tijdens de lange donkere nachten van de winter is het fenomeen echter uitstekend waar te nemen, mits je jezelf op de juiste plek bevindt.

November tot februari is het absolute hoogseizoen voor het bekijken van het noorderlicht omdat de nachten het langst zijn. Bezoek je Noorwegen tussen tussen september en maart dan heb je een uitstekende kans om het noorderlicht te aanschouwen. Hierbij heb je in de maand maart de meeste kans op een heldere hemel en dus meer kans dat het noorderlicht goed waarneembaar is. Zorg ervoor dat je de hele nacht op je hoede bent om je kansen te maximaliseren. Het is verstandig om je wekker zo in te stellen dat je ongeveer elk uur na zonsondergang opstaat om uit je raam te kijken. Beter nog, sommige hotels hebben een aurora-wekservice, zodat je kunt slapen zonder dat je jezelf zorgen hoeft te maken dat je iets mist. Zorg er dan wel voor dat je een hotel boekt in een van de volgende drie plaatsen. Want daar maak je de beste kans op het zien van het noorderlicht.

Noorderlicht bij Tromsø

De stad Tromsø, gelegen op 69° noorderbreedte, precies in het centrum van de aurora zone, is een populaire plek voor Europeanen om in de winter een weekendje weg te gaan in de hoop een glimp van het noorderlicht op te vangen. Hoewel je het noorderlicht soms vanuit de stad kunt zien, is het voor het beste uitzicht beter om weg te gaan van de aanzienlijke lichtvervuiling van de stad. In het Lyngsalpen-gebergte vinden veel lokale noorderlicht achtervolgingen plaats.

Noorderlicht bij Trondheim

Trondheim in centraal Noorwegen, een fractie onder de poolcirkel op een breedtegraad van 63° noorderbreedte, markeert de zuidelijke grens van de noorderlicht zone. Het is echter relatief zeldzaam om ze hier te zien en ze komen alleen voor tijdens bijzonder sterke zonneactiviteit. Maar als je het geluk hebt om het noorderlicht vanuit hier te zien, krijg je het beste spektakel te zien dat mogelijk is.

Noorderlicht bij Spitsbergen

Tussen het vasteland van Noorwegen en de Noordpool ligt dit eiland rijk van fjorden, gletsjers, bergen en ijsberen, op 78° noorderbreedte. Verblijf in Longyearbyen, de noordelijkste stad ter wereld en ga op georganiseerde hondenslee-, sneeuwscooter- of snowcat-avonturen de wildernis in. Je hoeft dit niet eens ’s nachts te doen om het noorderlicht te zien; in Svalbard’s lange poolnacht is het van november tot januari bijna 24/7 donker. Longyearbyen is echter nogal licht vervuild, wat betekent dat je weg moet van de stad en naar het ijsberen gebied, dus het is het beste om een ​​rondleiding met gids te boeken. 

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws