17.1 C
Amsterdam
woensdag 4 oktober 2023
HomeVervoerLuchtvaartZo krijg je sneller een gratis upgrade naar Business Class in het...

Zo krijg je sneller een gratis upgrade naar Business Class in het vliegtuig

Wie regelmatig economy class vliegt, heeft zich bij het betreden van het vliegtuig vast wel eens afgevraagd hoe gaaf het zou zijn om gewoon eens lekker business-class te vliegen. Algemeen bekend is dat first-class stoelen vaak twee tot soms wel vier keer duurder zijn en voor sommigen simpelweg onbetaalbaar. Maar dat betekent niet dat het onmogelijk is om ooit een plekje in first-class te bemachtigen.

Vliegmaatschappijen bieden namelijk vrij regelmatig upgrades aan, waarmee je gewone economy ticket, plotseling verandert in een first-class plekje in het vliegtuig. In dit artikel lees je hoe je meer kans maakt om voor een upgrade in aanmerking te komen.

Regelmatig vliegen met dezelfde maatschappij

De beste manier om een upgrade naar de eerste klas te krijgen is door de status ‘premium’ te verdienen bij met name de grotere luchtvaartmaatschappijen. De kans dat je een upgrade krijgt van de grotere maatschappijen is een stuk groter, wanneer je ook daadwerkelijk regelmatig met deze maatschappijen vliegt. Let er echter wel op dat dit niet voor alle vliegroutes geldt. Sommige vliegroutes zijn vrijwel altijd volgeboekt, waardoor een upgrade vrijwel onmogelijk is.  

Upgrades worden toegewezen op basis van beschikbaarheid en de lijst voor die beperkte plaatsen heeft een specifieke hiërarchie. Premium reizigers krijgen de meeste punten. Maar niet alleen het feit dat je regelmatig met dezelfde luchtvaartmaatschappij vliegt, heeft invloed op een eventuele upgrade. Andere factoren spelen ook een rol, zoals bijvoorbeeld het soort creditcard dat je hebt gebruikt om de vlucht te boeken. Een gratis upgrade kan op elk moment worden toegewezen. Je kunt een aantal dagen voor vertrek een bericht krijgen dat je een upgrade hebt gekregen, maar het kan ook zijn dat de stewardess je de upgrade aanbiedt wanneer je al plaats hebt genomen in de economy class.

Hoe krijg je de premium status bij een vliegmaatschappij

Als je nog geen premium status hebt, kun je altijd in aanmerking komen voor een upgrade, mits er plaatsen beschikbaar zijn en je bereidt bent wat extra te betalen. Veel luchtvaartmaatschappijen bieden upgrade-deals aan als er beschikbaarheid is in first-class. Deze kan betaald worden met geld, maar ook vaak met airmiles of vliegpunten. Mogelijkheden om een upgrade op deze manier te krijgen, worden vaak via de app van de vliegmaatschappij aangeboden. Houd de app in de gaten om te zien of er mogelijk betaalde upgrades aangeboden worden.

Een upgrade krijgen op een internationale vlucht

In tegenstelling tot binnenlandse vluchten zijn upgrades op internationale vluchten zeer zeldzaam. De meeste premium members komen niet in aanmerking voor gratis upgrades naar business class. Uitzonderingen op deze regel zijn enkele internationale korteafstandsvluchten naar Amerika met luchtvaartmaatschappijen die in de VS gevestigd zijn. Zo biedt Delta Airlines bijvoorbeeld gratis upgrades aan premium leden aan op sommige vluchten naar Midden-Amerika, Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.

In het kort komt het erop neer dat je als premium member een grotere kans hebt op een upgrade. Je wordt premium member door gewoon vaak met dezelfde (grote) luchtvaartmaatschappij te vliegen. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een upgrade tegen betaling te krijgen. Daar kun  je om vragen bij het inchecken of deze mogelijkheid wordt via de app van de vliegmaatschappij aangeboden. 

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws