20.4 C
Amsterdam
dinsdag 25 juni 2024
HomeReisbestemmingenVakantie aan de Engelse kust: dit moet je absoluut gedaan of gezien...

Vakantie aan de Engelse kust: dit moet je absoluut gedaan of gezien hebben!

Vakantiegangers die kiezen voor de boottocht naar Newcastle zullen niet ver van de haven hoeven te reizen om de meest adembenemende bezienswaardigheden te ervaren. Het gebied ten noorden en zuiden van de stad is bezaaid met charmante vissersdorpjes en prachtige kastelen. Een ontspannen wandeling langs de hoge kliffen levert urenlang prachtige uitzichten op en een stop bij de plaatselijke pub voor fish & chips is een prima manier om bij te tanken.

Als je op vakantie gaat naar de Engelse kust via de boottocht van IJmuiden naar Newcastle, hoef je niet in de rij te staan voor het vliegveld en niet meer in te pakken. Met een auto vol essentiële zaken als regenjassen en reserveschoenen (vanwege het onvoorspelbare Engelse weer) kunnen reizigers met gemak aan boord gaan van de veerboot en op avontuur gaan.

Bezoek een of meer van de talrijke kastelen

Als de zon opkomt na een nacht varen, leg je aan en kun je van boord gaan. Het is even wennen aan het rijden aan de linkerkant, maar dat is slechts een kort proces. Op ongeveer een uur rijden vind je ten Noorden van Newcastle het plaatsje Bamburgh, waar je een prachtig kasteel kunt bezichtigen dat direct aan het strand is gelegen, Bamburgh Castle. Dit kasteel. Onder de lokale bevolking beter bekend onder de naam Bebbanburg, heeft een permanente tentoonstelling die de rijke geschiedenis van het kasteel laat zien, die drieduizend jaar omspant. De tentoonstelling wordt aangevuld met kostuums uit de serie die te zien zijn, waardoor het bezoek nog spannender wordt.

Het kasteel is zichtbaar vanaf het strand en straalt een betoverende uitstraling uit. Het strand is zo uitgestrekt dat het zelfs in het hoogseizoen nooit druk is, en dat is goed nieuws. Net boven Bamburgh ligt Holy Island, dat alleen bij laag water per auto bereikbaar is, omdat het een getijdeneiland is. In 635 werd hier een klooster gevestigd, dat echter in de volgende eeuw meedogenloos door Vikingen werd geplunderd.

Duik in de wereld van Harry Potter

Je kunt je reis vervolgen door een bezoek te brengen aan het charmante stadje Alnwick, gelegen in de zuidelijke regio. Dit pittoreske stadje biedt verschillende gezellige pubs waar je een pint kunt drinken bij het knapperend haardvuur. In Harry’s bar gaan de gasten vriendelijk met elkaar om, terwijl ze genieten van hun speciaal bereidde eieren, een populaire Britse borrelhap. Hoewel het zure hardgekookte ei misschien niet snel onze geliefde bitterbal zal vervangen, genieten toeristen en stamgasten van het kletsen over deze unieke lekkernij.

Alnwick Castle, een beroemde filmlocatie, is de belangrijkste attractie van de stad. Het was te zien in opmerkelijke films als Downton Abbey en de eerste twee Harry Potter-films, waar het het iconische Zweinstein uitbeeldde. Bezoekers kunnen zelfs leren vliegen op een bezemsteel zoals Harry Potter zelf, waardoor het een uitzonderlijke ervaring is voor zowel kinderen als hun ouders. De filmlocatie tour is een must-see, maar het verkennen van het kasteel zelf, dat privébezit is, is nog specialer.

Tijdens de wintermaanden is het kasteel gesloten voor bezoek omdat de eigenaars er wonen. De bibliotheek, met 14 duizend antieke boeken, wordt hun woonkamer. De familie geniet van hun tijd met televisie kijken, loungen op een comfortabele bank, en knuffelen met hun harige vriend, Hector, op een poef. Voor hen is het leven in een groot kasteel heel normaal, zoals blijkt uit de fotolijstjes die de muren sieren.

Bezoek Durham Castle

Durham Castle, dat in de 11e eeuw onder bevel van Willem de Veroveraar werd gebouwd, is tegenwoordig het hoofdgebouw van de vermaarde Durham University. Ongeveer 300 studenten, die in de kamers van het kasteel verblijven, krijgen hier les. Het beste van wonen in een universiteitsstad is dat het er altijd bruist van de activiteit, en Durham is daarop geen uitzondering. In de straten en cafés langs de River Wear wemelt het van de jonge mensen, en je kunt een ontspannen wandeling maken langs de oever of ronddobberen in een roeiboot.

Vergeet ook niet om het North York Moors National Park te verkennen, dat meer dan 1430 km² beslaat en uitgestrekte heidevelden, een ruige kustlijn en verschillende lieflijke dorpjes omvat. Het Sutton Bank National Park Centre is een uitstekende plek om je verkenningstocht te beginnen en een indruk te krijgen van het gebied.

Om het centrum te bereiken moet je een vrij steile helling oprijden tot een hoogte van 300 meter boven de zeespiegel. Het bezoekerscentrum geeft informatie over verschillende wandelroutes, die allemaal één ding gemeen hebben: ze bieden spectaculaire uitzichten op het omringende terrein. Aanbevolen is het om een kop thee met cake te bestellen in de Hawnby Tea Room.

Citroentaart eten aan de voet van de berg

Aan de voet van de berg waarop het kasteel is gebouwd kun je een ritje maken naar het authentieke dorpje Hawnby. De dorpswinkel doet ook dienst als een heerlijke tearoom, en het lijkt erop dat toeristen een zeldzame verschijning zijn. Het dorp heeft een goed bewaard geheim: namelijk zelfgemaakte citroentaart. Je kunt heel eenvoudig overnachten in Helmsley, een dorp dat onder wandelaars bekend is als het beginpunt van de Cleveland Way wandelroute. De weg naar het dorp loopt door het nationale park en vooral in augustus is het een prachtige plek om te wandelen, mede door de bloeiende heide.

Helmsley is een gezellig dorp met zijn eigen brouwerij, een uitzonderlijke delicatessenwinkel die het beste van de plaatselijke producten biedt, en elke vrijdag een levendige markt. Uit eten gaan is ook een traktatie, en het is geen verrassing dat restaurant Bantam zijn plaats in de Michelingids heeft verdiend.

Bezoek als afsluiting de meelfabriek

Via de Millenniumbrug steken we de rivier over naar het Baltic Centre for Contemporary Art, een museum in een oude meelfabriek dat gratis toegankelijk is voor het publiek. De tentoonstellingen veranderen regelmatig en zijn altijd fascinerend en vanaf de vijfde verdieping heb je een prachtig uitzicht op de zeven bruggen die de rivier oversteken.

Elke zondag is er de Quayside Sunday Market langs de rivieroever, met een drukke reeks kraampjes die van alles aanbieden: van cheddarkaas tot handgemaakte sieraden. Er is ook een afdeling met foodtrucks, waar inwoners en toeristen zich tegoed kunnen doen aan heerlijke maaltijden om hun katers te genezen. Na het verkennen van de stad kun je vervolgens richting veerboot rijden

 

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws