9.7 C
Amsterdam
donderdag 22 februari 2024
HomeOpmerkelijkHijskraan biedt een unieke slaapplek voor mensen die eens wat anders  willen

Hijskraan biedt een unieke slaapplek voor mensen die eens wat anders  willen

Op zoek naar een uniek dagje uit en een unieke plek om te overnachten? Metro heeft een aantal bijzondere opties voor je. Eén zo’n optie is een overnachting in The Crane by YAYS, een kraan uit de jaren vijftig die een panoramisch uitzicht biedt op het IJ in Amsterdam. YAYS, dat de hashtag #unlocktheneighbourhood gebruikt om reizigers te helpen verborgen juweeltjes in de stad te ontdekken, heeft zichzelf echt overtroffen met dit ongewone appartement. De hijskraan is onmogelijk te missen, gelegen op slechts veertig minuten lopen of een kwartiertje met de bus vanaf Amsterdam Centraal. Drie gestapelde containers kijken uit over het water en dienen als je slaapplaats voor de nacht.

De kraan heeft een behoorlijke geschiedenis, want hij werd eind jaren vijftig gebouwd tijdens het industriële tijdperk van het KSNM-eiland, waar arbeiders als Henk Roos de kraan bedienden. Roos werkte precies in de kraan waarin je zult slapen, toen die nog gewoon Figee Crane 2868 heette. Geschiedenisliefhebbers zullen de toegevoegde betekenis van zijn verhaal waarderen.

De kraan is van top tot teen van binnen niet meer te herkennen

De werkplek van Henk heeft een verbluffende transformatie ondergaan tot een luxe appartement dat uitkijkt over de haven. Het appartement bestaat uit drie containers, twee blauwe en een rode, die de drie verdiepingen vormen. Meteen bij binnenkomst word je getroffen door het adembenemende uitzicht op het IJ aan alle kanten, terwijl je volledig privé en afgezonderd blijft van de bruisende stad beneden.

Het appartement heeft een interieur dat is ontworpen door de Nederlandse ontwerper Edward van Vliet, waardoor de veertig vierkante meter ruim en open aanvoelen. De enige uitzondering is de smalle, steile trap die naar de bovenverdieping leidt. Hoewel het onhandig kan zijn voor mensen met grotere voeten en glad op sokken, draagt het bij aan het unieke karakter van het appartement.

Boven vind je de eerste slaapkamer en een badkamer compleet met een ruim bad en regendouche. Als je in de wintermaanden komt, zorg dan dat je extra warme kleren inpakt, want de klim naar de bovenste container, ook wel bekend als de meest bijzondere plek van het appartement, vereist nog een smalle, steile trap. Als je eenmaal de top hebt bereikt, word je beloond met een prachtig panoramisch uitzicht vanuit de slaapkamer. Het is echt de kers op de taart voor een gedenkwaardige nacht in de kraan.

Als je goed observeert, is het appartement gevuld met details uit het verleden, toen men in de kraan werkte en op houten stoelen zat. Op de bank in de woonkamer liggen twee ordelijke stapels boeken met titels als Varen op de West en Gekroonde Koopvaardij 1856-1956. Een koffertje met verhalen en foto’s van Henk Roos is ergens in de kraan verstopt en draagt bij aan de rijke geschiedenis van de plek. Hier logeren betekent dat je midden in het verleden van Amsterdam zit.Wat kost een weekendverblijf hier?

Een flink prijskaartje voor een unieke slaapervaring

Een overnachting in deze omgebouwde havenkraan kost ongeveer 300 euro. Dat is niet bepaald budgetvriendelijk, maar je krijgt wel alle luxe voorzieningen van een traditioneel appartement terwijl je getrakteerd wordt op een prachtig uitzicht. Dit is niet iets wat je elk weekend meemaakt. Als je liever buiten Nederland verblijft, opent YAYS eind dit jaar zijn eerste vestiging in Antwerpen.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws