13.7 C
Amsterdam
donderdag 30 mei 2024
HomeReisbestemmingenNederlandToerisme op Urk profiteert flink van televisieserie

Toerisme op Urk profiteert flink van televisieserie

Urk verwelkomt flink meer dagjesmensen en toeristen dan ooit te voren. Reden voor de gestegen populariteit van het vissersdorp is de televisieserie Urk!, denken de Urkers zelf. Opvallend is dat ook steeds meer Belgen het Flevolandse dorp weten te vinden.

Het zorgt er ook voor dat Urkers die schitteren in de serie publiek bezit lijken te zijn geworden en veelvuldig worden aangesproken door bezoekers van het dorp. Ze willen een praatje maken of op de foto. Greetje Bosma zegt erover in het AD: ,,Urk komt niet vaak positief in het nieuws. Door de serie zie je een beeld van een dorp waar mensen hard werken en hard genieten.”

Ze vervolgt: ,,Misschien is een idee om een tour te maken langs bekende plekken uit de serie. Dan drinken mensen een kop koffie bij Albert, maken ze een praatje bij mij en bakt Tony een visje.” Ook de VVV merkt het effect van de populaire SBS-serie: ,,Onze gidsen krijgen wel steeds vaker vragen over of ze langs een plek kunnen gaan uit de serie en dan is het prima om daar iets mee te doen.”

Toch waakt men op Urk om een tweede Volendam te worden, dat helemaal is ingericht op toerisme: ,,Wij willen alles authentiek houden en dat waarderen mensen.” Toch stellen ondernemers op Urk dit jaar zo’n 25 procent meer omzet te hebben, wat zij grotendeels wijten aan de gestegen populariteit door de tv serie.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws