13.7 C
Amsterdam
donderdag 30 mei 2024
HomeReisbestemmingenVijf kastelen in Nederland die je absoluut een keer gezien moet hebben

Vijf kastelen in Nederland die je absoluut een keer gezien moet hebben

Katelen in Nederland zijn een van de meest fascinerende en spectaculaire attracties die het land te bieden heeft. Deze verbazingwekkende bouwwerken zijn er in alle soorten en maten: van stoere middeleeuwse ridderkastelen tot luxe lustoorden van de vroegere adel. Elk kasteel is anders en elk vertelt een uniek verhaal. Het leuke is dat veel kastelen tegenwoordig toegankelijk zijn voor het publiek. Waar vroeger gewone burgers alleen maar konden raden wat er zich achter de kasteeldeuren afspeelde, kan nu iedereen kennismaken met het leven in een kasteel.

Bijna alle kastelen in Nederland zijn een bezoek waard, maar er zijn er een paar die je echt minstens één keer gezien moet hebben. In dit artikel lees je meer over 5 van de meest indrukwekkende kastelen in Nederland die je gewoonweg niet mag missen:

Kasteel Muiderslot

Het Muiderslot, een kasteel gelegen bij Muiden, is beroemd als “Amsterdams Kasteel” vanwege het oorspronkelijke doel om de hoofdstad te verdedigen. Het kasteel heeft in de loop der eeuwen veel veranderingen ondergaan: het is bewoond, afgebroken, herbouwd en opgeknapt. Bezoekers van het kasteel kunnen het leven ervaren zoals het was tijdens de Middeleeuwen en de 17e eeuw, toen de dichter P.C. Hooft er woonde. Het kasteel bezit een indrukwekkende collectie harnassen, zwaarden, meubels, schilderijen, beelden en andere historische artefacten.

Bovendien is de kasteeltuin een must-visit attractie, met planten die vroeger werden gebruikt voor koken en medicijnen. Voor gezinnen met kinderen is er genoeg te doen, en het charmante havenstadje Muiden biedt mogelijkheden om te ontspannen op terrasjes aan het water. Dit is het grootste kasteel van Nederland, gelegen in Utrecht. Het werd eind 19e eeuw gebouwd en heeft meer dan 200 kamers!

Kasteel De Haar

Kasteel de Haar is een must-see attractie in de provincie Utrecht en staat in elke lijst van kastelen in Nederland. Het prachtige uiterlijk van het kasteel is te danken aan de fantasierijke renovatie door architect Pierre Cuypers, met torentjes, neogotische gewelven en houten lambriseringen. Kasteel de Haar is misschien wel het meest betoverende kasteel van Nederland. Misschien ben je er al eerder geweest, maar het is moeilijk om de schoonheid van het kasteel moe te worden. Er is altijd iets nieuws te beleven in Kasteel de Haar, of het nu door de wisselende tentoonstellingen, spannende rondleidingen of speciale evenementen is.

Ook de prachtige tuin en het uitgestrekte kasteelpark bieden eindeloze mogelijkheden voor verkenning. Bovendien bieden het kasteelterrein en het charmante dorp Haarzuilens een verscheidenheid aan mogelijkheden voor koffie, thee, lunch en diner. Al met al is er nooit een slecht moment om Kasteel de Haar te bezoeken.

Slot Loevestein

Slot Loevestein werd in 1358 strategisch gebouwd bij de samenvloeiing van Maas en Waal door ridder Dirc Loef van Horne. Door de uitstekende ligging kon het dienen als toevluchtsoord tegen tegenstanders en tol innen van passerende schepen. In de 17e eeuw werd het kasteel omgebouwd tot een staatsgevangenis, die beroemd werd door Hugo de Groot, een Rotterdamse jurist die zich verstopte in een kist met boeken en op 22 maart 1621 onopgemerkt wegglipte.

Het leven en werk van Hugo de Groot, die ten onrechte gevangen zat, en deze gedurfde gevangenisuitbraak werden gevierd tijdens het Hugo de Groot Jaar in 2021. Naast de intrigerende geschiedenis en dynamische tentoonstellingen biedt Slot Loevestein ook tal van boeiende kinderactiviteiten en zelfs de mogelijkheid om een nachtje te blijven slapen.

Kasteel Ruurlo

Als je nog niet de kans hebt gehad om Kasteel Ruurlo te bezoeken, doe dat dan zeker zo snel mogelijk! Van alle kastelen in Nederland is dit in de Achterhoek gelegen kasteel echt een aanrader. Niet alleen behoort het tot de mooiste, stijlvol gerenoveerde kastelen die er zijn, maar het herbergt ook een unieke collectie kunstwerken. En het is nu eens niet alleen een uitstalling van voorouderlijke portretten van aristocratische bewoners of antieke meubels en snuisterijen – die vind je hier nauwelijks meer.

In plaats daarvan vind je hier de grootste collectie schilderijen van de betoverende surrealistische schilder Carel Willink (1900-1983). Je kunt hier alles lezen over hoe deze opmerkelijke collectie tot stand is gekomen. Opmerkelijk is dat Kasteel Ruurlo ligt in een gebied dat rijk is aan kastelen in de Achterhoek en dat tal van andere activiteiten en attracties biedt. Bekijk zeker het prachtig aangelegde kasteelpark, waar de voormalige oranjerie koffie, thee en lunch serveert. Nog een tip: mis het nabijgelegen haagbeukendoolhof niet!

Kasteel Amerongen

Gelegen in de provincie Utrecht is dit kasteel een waar juweeltje. Het werd herbouwd nadat het middeleeuwse kasteel in 1673 werd verwoest door de legers van de Franse koning Lodewijk XIV, terwijl de bewoners weg waren. Het kasteel heeft een rijke geschiedenis en is uniek in Europa omdat de interieurs en de kunstcollectie van 300 jaar hoge adellijke bewoning bewaard zijn gebleven. De grote salon en de imposante galerij benemen je nog steeds de adem.

Zelfs als je niet geïnteresseerd bent in het bekijken van het huis en de collectie, zijn er genoeg activiteiten om je mee bezig te houden. Maak een wandeling door de prachtige tuin met zijn indrukwekkende lange oprijlaan of geniet van de exquise gerechten en uitstekende wijnen die in het hoogstaande culinaire restaurant Bentinck worden geserveerd.Kasteel De Keverberg

Een kasteelbezoek is een reis terug in de tijd

Een kasteelbezoek is een soort tijdreis, je kunt de geschiedenis letterlijk aanraken! Je kunt de stenen muren voelen die al eeuwen staan, en je voorstellen hoe het leven vroeger was. Als je door de gangen loopt, kun je bijna de geluiden horen van mensen die daar voor jou liepen. Je ziet ook de prachtige architectuur en de ingewikkelde details die door bekwame ambachtslieden zijn vervaardigd. Het is echt een onvergetelijke ervaring.

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws