Een land bezoeken dat wordt geteisterd door een van de grootste oorlogen in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. De een zal het ramptoerisme noemen, terwijl de ander het woord cultuurreis in de mond neemt. Wat je er ook van mag denken: de mogelijkheid om Oekraïne te bezoeken bestaat!
De organisatie Visit Ukraine organiseert begeleide dagtochten naar zogenaamde Brave Cities: steden in de Oekraïne die zich blijven verzetten tegen Russische indringers en waar men nog relatief veilig kan rondlopen. “Kom naar het geweldige Oekraïne en ervaar de gebombardeerde steden, voel het gevaar en ontmoet de strijders”, staat er uitnodigend op de website van Visit Ukraine te lezen.
300 toeristen
En vreemd genoeg blijkt dat uit verschillende statistieken inderdaad steeds meer mensen Oekraïne bezoeken, ondanks dat landen wereldwijd een negatief reisadvies voor het door oorlog verwoeste land hebben afgegeven. De website van Visit Ukraine krijgt maandelijks zo’n 1,5 miljoen bezoekers en sinds het initiatief is gestart hebben iets meer dan 300 mensen daadwerkelijk van de mogelijkheid gebruik gemaakt om af te reizen naar het land.
Nadat je hebt meegemaakt wat het betekent om in Oekraïne te leven, zul je je waarschijnlijk een stuk bewuster zijn van de politieke en sociale spanningen die het land momenteel doormaakt.
Samenleven
CEO Anton Taranenko van Visit Ukraine geeft aan dat het niet alleen om de bommen en ellende gaat tijdens het bezoek. Hij geeft aan dat de huidige situatie in de Oekraïne ook gaat over hoe mensen samenleven en elkaar helpen in een tijd van oorlog. Het kan zomaar zijn dat je door een straat loopt waar aan de linkerkant een bominslag te zien is, terwijl vrienden aan de rechterkant van de weg traditioneel zitten te eten in een heropende bistro.
Taranenko geeft aan dat men vooral de nare beelden van televisie op het netvlies heeft, maar er nog meer is dan alleen de oorlog. Het leven gaat door en er is altijd hoop dat dit snel voorbij zal zijn. “Kinderen groeien op, we proberen hoe dan ook zoveel mogelijk van het leven te genieten.”, aldus Taranenko.
Negatief reisadvies
Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse zaken heeft een negatief reisadvies afgeven voor alle reizen naar de Oekraïne. Wie het land toch bezoekt, zal het zonder consulaire hulp moeten doen en waarschijnlijk ook een aparte reisverzekering af moeten sluiten. Soortgelijke waarschuwingen zijn afgegeven door andere landen. Het Britse Foreign and Commonwealth and Development Office waarschuwt dat er een “reëel risico voor het leven” bestaat als gevolg van aanvallen op steden en regio’s.
Situatie gecontroleerd
Niettemin spoort Taranenko mensen aan om te bezoeken. “Als je onze verwoeste steden en dappere mensen wilt zien vechten, kom dan nu”, zegt hij. Maar, voegt hij eraan toe, bezoekers moeten zich ervan bewust zijn dat nergens in Oekraïne 100% veilig is, hoewel het hebben van een gids het gevaar zal helpen verminderen. “We controleren de situatie regelmatig, zodat we de verschillende veiligheidsniveaus kunnen controleren”, zegt hij, erop wijzend dat veel Oekraïners nu zijn teruggekeerd naar gebieden die ze aanvankelijk waren ontvlucht, met name de hoofdstad Kiev, vanwege de invasie.
Oekraïne komt weer in opstand, mensen komen terug naar steden, gemeenten beginnen weer op te bouwen, steden herstellen van de verschrikkingen. Voor de een reden genoeg om het land te bezoeken, voor de ander wellicht nog net even te vroeg.