20.4 C
Amsterdam
dinsdag 25 juni 2024
HomeAutoriteitenDouaneLangere wachttijden bij het aanvragen van een paspoort

Langere wachttijden bij het aanvragen van een paspoort

Wie zijn of haar vakantie al aan het plannen is, doet er verstandig aan om nu al te kijken tot wanneer het paspoort geldig is. Verloopt het paspoort dit jaar, dan doe  je er verstandig aan om nu al een aanvraag voor een nieuw paspoort in te dienen. De wachttijden voor het aanvragen en ophalen van een nieuw paspoort zijn namelijk steeds langer dan men gewend is.  De afgelopen maanden hebben veel Nederlandse gemeenten een toestroom gezien van reizigers die nieuwe reisdocumenten aanvragen, met als gevolg enorme drukte bij hun afdelingen Burgerzaken.

Verschillende factoren

De wachttijden kunnen door een aantal factoren langer zijn dan normaal. Naast een toegenomen aantal paspoort aanvragen en rijbewijs registraties door uitgestelde vakanties, hebben de afdelingen Burgerzaken ook te maken met de nasleep van de coronacrisis, zoals ziekmeldingen en personeelstekorten. Bovendien zijn veel van deze bureaus ook verantwoordelijk voor de registratie van Oekraïense vluchtelingen.

Uiteindelijk is het hebben van geldige reisdocumenten je eigen verantwoordelijkheid als reiziger. Als zodanig is het belangrijk om niet te vergeten om vooraf te controleren of je paspoort of ID nog geldig is voordat je op vakantie gaat. Zo kun je de lange rijen vermijden en een probleemloze reis hebben.

Als je toch een nieuw paspoort of Nederlandse identiteitskaart moet aanvragen, gun jezelf dan voldoende tijd. Het is ook een goed idee om de precieze eisen van de afdelingen Burgerzaken in de gemeente waar je woont te onderzoeken, want die kunnen van elkaar verschillen.

Aanvraagprocedure nieuw paspoort en identiteitsbewijs

Wie een nieuw paspoort nodig heeft omdat de oude verlopen is, gestolen of zoekgeraakt is, kan hiervoor terecht bij de afdeling Burgerzaken in de eigen gemeente.

De eerste stap van de aanvraagprocedure voor een Nederlands paspoort is het invullen van het aanvraagformulier. Dit formulier vereist de persoonlijke gegevens van de aanvrager en een geldige pasfoto. Zodra het formulier is ingevuld, moet de aanvrager het indienen bij het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het ministerie zal dan de aanvraag verwerken en het paspoort binnen twee maanden afgeven.

De kosten van het paspoort zelf bedragen €77,87 voor volwassenen en 58,89 voor mensen onder de 18.  Kosten voor het aanvragen van een identiteitskaart zijn voor volwassenen 70,38 en voor mensen onder de 18 kost de kaart €37,99.

Zowel het paspoort als de identiteitskaart is 10 jaar geldig en moet daarna opnieuw aangevraagd worden. Het oude paspoort moet onklaar worden gemaakt. Dit kan door het achter te laten bij de afdeling Burgerzaken. Je  mag het paspoort ook behouden, maar de ambtenaar zal in dat geval drie gaten in het paspoort slaan, zodat duidelijk is  dat het paspoort niet meer geldig is.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws