13.7 C
Amsterdam
donderdag 30 mei 2024
HomeReisbestemmingenOp workation? Lees dan deze 8 tips om je perfect voor te...

Op workation? Lees dan deze 8 tips om je perfect voor te bereiden!

Op zoek naar een andere omgeving na maanden van thuiswerken? Misschien geeft het idee van een “workation” je stress of lijkt het te relaxed om productief te zijn. Maar vrees niet, onze collega Fleur heeft enkele deskundige tips uit haar eigen werkervaring. Bekijk hier alles wat je moet weten voordat je aan een werkvakantie begint:

  1. Maak een globale planning van je workation

Als je een doorgewinterde reiziger bent, weet je hoeveel tijd er in gaat zitten om op je bestemming te komen. Plan dienovereenkomstig, zodat je het meeste uit je werkweek kunt halen. Vertrek op een zondagmiddag, zodat je genoeg tijd hebt om je aan te passen en je nieuwe werkplek te verkennen. Of voeg een weekend toe voor wat extra ontspanning – iets wat we tegenwoordig allemaal kunnen gebruiken!

  1. Technologie is je bondgenoot

Zorg ervoor dat al je technologische apparatuur up-to-date is voordat je vertrekt. Dit bespaart je onnodige stress en verspilde vakantietijd bij het oplossen van technische problemen. Controleer bij het inpakken of je alle benodigde opladers en accessoires bij de hand hebt. En als je stiekem je vakantietijd wilt opdragen, nou, daar oordelen wij niet over!

  1. Geen 9 tot 5 mentaliteit

Als je zin hebt om je werk eerder te beginnen om een uur eerder te gaan zwemmen of om je strandwandeling te verlengen, kun je dat met je collega of leidinggevende bespreken en waarmaken. Je wilt je workation niet verspillen met een overvol schema van videogesprekken. Je workation is een korte pauze van het werk en het is raadzaam die te maximaliseren. Laat je inspireren door je omgeving en gebruik die inspiratie om aan je projecten te werken.

  1. Verken je verblijfs- en vrijetijdsalternatieven.

Onze neiging om vast te houden aan routines en gewoonten zit diep in ons ingebakken. Waag daarom een sprong in het diepe en stap uit je gezellige hotelkamer om andere mogelijkheden binnen of in de buurt van het hotel te ontdekken. Stel je een sereen terras voor te midden van weelderige palmbomen, een schilderachtig platform met uitzicht op de uitgestrekte zee, of een comfortabele ligstoel bij het zwembad. Je zult je realiseren dat je zelfs in deze alternatieven kunt ontspannen en tot rust kunt komen terwijl je naadloos je werk uitvoert.

  1. Een goede voorbereiding kan het verschil maken als je op workation gaat.

Naast de werktaken die je van plan bent te voltooien, is dit ook een gelegenheid om een nieuwe regio te verkennen. Het is echter gemakkelijk om kostbare werktijd te verliezen door ter plekke naar restaurants of attracties te zoeken. Om dit te voorkomen, maak je van tevoren een lijst met activiteiten die je wilt beleven. Zo kun je ze efficiënt inplannen in je werkweek zonder iets te missen van wat de omgeving te bieden heeft. Vergeet bovendien niet de voorzieningen van het hotel te noteren die je niet wilt missen, zoals een massage, een pilates workshop, of een romantisch boottochtje bij zonsondergang.

  1. Stel doelen vast voor je workaction

Vooruit plannen en doelen stellen is cruciaal om het meeste uit je workation te halen. De tijd vliegt, en voor je het weet is je workation voorbij. Daarom is de tijd nemen om vooraf je doelen in kaart te brengen essentieel. Of je nu je batterijen moet opladen, inspiratie moet putten uit je omgeving, of een uitdagend project moet afronden, het bepalen van je doelen zal je helpen je werkweek effectief te plannen en ervoor zorgen dat je je werktijd met een voldaan gevoel verlaat.

  1. Schud dat schuldgevoel maar snel van je af

Het concept van een “workation” kan voor sommigen onbekend zijn, wat tot verwarring en twijfel kan leiden. Het kan lijken alsof je op vakantie gaat en toch werkt. Het is echter belangrijk om met je collega’s, geliefden en vrienden te communiceren over het doel en de voordelen van een werkvakantie. Door dit te doen kun je eventuele schuldgevoelens wegnemen en de nodige steun krijgen om je doelen te bereiken. Wie weet inspireer je zelfs anderen om zelf een workation te proberen!

  1. Vergeet naast het werken niet om vooral heel erg te genieten

Ten slotte is het, naast je ijverige inspanningen, je uiteindelijke doel om van de ervaring te genieten. Je losmaken van je werk kan een uitdaging zijn, maar het is haalbaar. Als je eenmaal een optimaal evenwicht hebt bereikt tussen werk en vrije tijd, zal je workation leuker worden en mogelijk zelfs een gewoonte worden. Ontdek hier de vele mogelijkheden om te werken.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws