13.7 C
Amsterdam
donderdag 30 mei 2024
HomeAutoriteitenGezondheidsorganisatiesReizen met medicijnen? Dit zijn dingen die je moet weten

Reizen met medicijnen? Dit zijn dingen die je moet weten

Het voorbereiden van een reis, voor vakantie, zaken of een familiebezoek, bestaat uit meer dingen dan alleen het boeken van je ticket en het inpakken van de koffers. Zeker voor mensen die afhankelijk zijn van het gebruik van bepaalde medicatie. Wie medicijnen mee moet nemen op reis zal rekening moeten houden met een aantal zaken en vooraf het juiste antwoord moeten vinden op vragen als: “Hoe neem ik mijn medicijnen mee, hoeveel medicatie moet ik meenemen, hoeveel mag er meegenomen worden en wat doe ik als ik mijn medicijnen onderweg verlies?” In dit artikel vind je een aantal handige tips om die vragen te kunnen beantwoorden.

Zorg ervoor dat je voldoende voorraad hebt

De eerste taak die je hebt ter voorbereiding van je reis is natuurlijk dat je ervoor moet zorgen dat je voldoende medicatie in huis hebt om mee te nemen. Neem contact op met je huisarts indien er meer medicijnen nodig zijn dan normaal.

Verpak medicijnen altijd in de handbagage

Je hoopt het natuurlijk niet, maar het komt best vaak voor dat bagage verloren gaat of vertraging oploopt. Wanneer je medicatie in je koffer zit, dan heb je bij dergelijke situaties dus een groot probleem.

Om die reden doe je er verstandig aan om medicatie altijd mee te nemen in  je handbagage. Je hebt  dan niet alleen de medicijnen bi j de hand, maar voorkomt dat deze zoekraken. Desgewenst kun je overtollige medicatie (die extra is meegenomen in geval van vertraging) wel in  je koffer stoppen.

Neem extra medicatie mee voor het geval dat

Zorg ervoor dat je altijd voor een paar dagen extra medicatie meeneemt. Mocht er om wat voor reden dan ook vertraging ontstaan tijdens je reis, bijvoorbeeld door een geannuleerde vlucht, dan kom je niet in de problemen met de medicatie.

Zorg dat  je de regels van de vliegmaatschappij en het  land van bestemming kent

Medisch noodzakelijke vloeistoffen, medicijnen en crèmes van meer dan 100 milliliter mogen mee worden genomen in de handbagage. De meeste medicatie mag dan ook zonder probleem meegenomen worden. Zorg ervoor dat je het gewicht van je medicatie kent en schrijf het even op.

Een handige tip hierbij is om de medicatie altijd even te labelen en desgewenst een kopie van het recept bij de medicatie te voegen. Zorg ervoor dat hierbij de taal van het recept of de bijsluiter in ieder geval beschikbaar is in het Engels.

Op internet zijn  verschillende pagina’s te vinden over handicaps en medische aandoeningen in combinatie me t video’s over reizen met medicijnen en waar je handige en praktische tips kunt vinden.

Wat te doen als je de medicatie verliest?

Heb je de medicatie verloren of heb je toch de medicatie in je koffer gestopt en is deze verloren gegaan, claim de koffer(s) dan direct bij de helpdesk van verloren bagage van de betreffende luchtvaartmaatschappij. Doe dit voordat je de luchthaven uitloopt. Bewaar het claim ticket en maak er een foto van, want je hebt dit nodig om je claim op te volgen.

Als je navullingen van de medicijnen beschikbaar hebt (en dat zou dus wel moeten) kun je die gebruiken. Is dat niet het geval, dan kun je de recepten die je hebt meegenomen gebruiken om bij een plaatselijke apotheek nieuwe te kopen. Als je geen recept hebt en ook geen extra medicatie, is het noodzakelijk om direct je huisarts te bellen.

Contact met de zorgverzekering

Houd er rekening mee dat sommige medicijnen niet kunnen worden verstrekt zonder een nieuw recept. In dit geval zullen apothekers patiënten meestal doorverwijzen naar een plaatselijke spoedeisende hulp instelling. Als de medicatie nog eens 30, 60 of 90 dagen niet kan worden geleverd, moet je mogelijk de zorgverzekeraar bellen om een ​​machtiging voor vervroegd aanvullen van de medicatie aan te vragen.

Je kunt dit alles dus vermijden door contact op te nemen met je arts voordat je op reis gaat. En als je dat niet doet, zorg er dan in ieder geval voor dat je de belangrijkste nummers van je huisarts, verzekering en het nummer van een lokale spoedeisende hulp) in je telefoon hebt  opgeslagen voordat je vertrekt. 

 

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws