24.8 C
Amsterdam
dinsdag 25 juni 2024
HomeReisbestemmingenBezienswaardigheden voor een weekendje Edinburgh in Schotland

Bezienswaardigheden voor een weekendje Edinburgh in Schotland

Edinburgh is een heerlijke stad met veel bezienswaardigheden en een sprookjesachtige sfeer. Het heeft doedelzakken, historische kastelen, romantische straatjes, hippe koffietentjes en groene heuvels die het een uitstekende toeristische bestemming maken. Als je net als steeds meer Nederlanders van plan bent om een weekend in Edinburgh door te brengen, zorg er dan voor dat je deze twaalf tips voor leuke activiteiten en bezienswaardigheden niet mist.

Edinburgh staat ook bekend als de geboorteplaats van Harry Potter, en dat komt omdat J.K. Rowling een groot deel van haar boeken schreef terwijl ze in het café The Elephant House zat. Dit maakt het de perfecte plek voor fans van de serie om te bezoeken en de magie te ervaren.

Edinburgh  Castle

Edinburgh Castle ligt bovenop Castle Rock en is een indrukwekkend gezicht dat je gewoonweg niet over het hoofd kunt zien! Met zijn rijke historische betekenis staat het kasteel hoog en trots en kijkt het uit over de skyline van de stad. Een bezoek aan dit prachtige fort is een absolute must voor iedereen die meer wil weten over de Schotse geschiedenis. Zorg ervoor dat je ruim van tevoren tickets reserveert door online te reserveren, want deze populaire toeristische attractie zit snel vol en rondleidingen zijn snel uitverkocht.

Bijkomen in het Hideout Cafe

Drink voordat je iets anders gaat doen eerst een kop koffie in het Hideout café, een charmant en gezellig koffiehuis op weg naar Edinburgh Castle in de buurt van de Royal Mile. Naast hun heerlijke koffie heeft het café ook posters van iconische artiesten die als souvenirs te koop zijn.

Ontdek een stukje van Holyrood  Palace

Holyrood Palace dateert uit de 15e eeuw en was de officiële residentie van de Britse vorsten in Schotland. Koningin Elizabeth bezocht het paleis elke zomer een week lang en was een populaire bestemming voor tuinfeesten en ceremonies. Alleen al de buitenkant van het paleis trekt bezoekers, maar als je binnenkomt kun je de prachtige staatsievertrekken en luxueuze tuinen verkennen.

Bezoek de Royal Mile

De Royal Mile is een belangrijke en prachtige verkeersader in Edinburgh. Deze beroemde straat strekt zich uit van Edinburgh Castle tot het gerespecteerde Holyrood Palace en omvat charmante, transparante steegjes, modieuze boetiekjes, gezellige pubs, souvenirwinkels en klassieke rode telefooncellen.

Vulkaan Arthurs Seat

Als je in Edinburgh bent, vergeet dan niet Arthur’s Seat te bezoeken, een must-see attractie in de stad. Een wandeling op de oude vulkaan is een ervaring die je niet mag missen. Het duurt ongeveer een uur om de top (250 meter hoog) te bereiken, dus zorg voor comfortabele schoenen. Als je eenmaal de top hebt bereikt, word je beloond met een adembenemend uitzicht dat zeker een blijvende indruk zal achterlaten.

Carlton Hill

De schilderachtige bezienswaardigheden gaan verder met Carlton Hill. Carlton Hill ligt ten oosten van het stadscentrum en het duurt slechts 15 minuten om de top van deze beroemde heuvel te bereiken en te genieten van een uniek perspectief. Mis de kans niet om het National Monument te bewonderen, ook wel het “Schotse Pantheon” genoemd, dat is gebouwd als eerbetoon aan Schotse militairen die het leven lieten in de Napoleontische oorlogen. Een ander hoogtepunt is het monument van Nelson, dat de vorm heeft van een toren. Voor de mooiste foto’s moet je bij zonsondergang komen.

Spoken jagen in the Vaults

Ontdek de griezelige wereld van de Vaults, een reeks ondergrondse kamers onder South Bridge. Deze vochtige kamers werden oorspronkelijk in 1788 gebouwd als opslagruimte en werkplaats voor kooplieden, maar werden in de 18e eeuw omgebouwd tot woonruimte voor illegale gokkers, zwervers, whiskystokers en prostituees.

Volgens plaatselijke legenden deden de gewelven ook dienst als provisorisch lijkenhuis. Sommige kamers zijn afgesloten, maar de kamers die zijn overgebleven zijn een populaire plek voor spookjagers. Als je geïntrigeerd bent door dit stukje geschiedenis, ga dan mee met Auld Reekie Tours voor een rondleiding van een uur door de Vaults en ontdek alles wat er te weten valt over deze bijzondere ondergrondse wereld.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws