13.7 C
Amsterdam
donderdag 30 mei 2024
HomeReisbestemmingenBijzondere vakanties? Reis af naar de oudste historische steden ter wereld

Bijzondere vakanties? Reis af naar de oudste historische steden ter wereld

Ontdek de overblijfselen van oude beschavingen en reis terug in de tijd door deze steden te bezoeken. Hoewel het nu misschien nog niet veilig is om dit te doen, kun je op een dag de ruïnes en sporen van de geschiedenis in enkele van de oudste steden ter wereld verkennen.Het blijft een mysterie om te bepalen welke stad de titel van oudste heeft, want er zijn wereldwijd talloze locaties waar steden al duizenden jaren bestaan.

Van het Libanese Beiroet, Byblos en Sidon tot het Bulgaarse Plovdiv, het Iraanse Susa en het Griekse Athene, deze steden hebben de tand des tijds doorstaan. Toch blijft het een uitdaging om de oudste onder hen te identificeren. Maar volgens de wetenschappelijke experts van IFL Science zijn er vier steden waar de geschiedenis ongetwijfeld floreert.

Jericho

In het Midden-Oosten liggen veel oude steden, waaronder Jericho in Palestina. Archeologische vondsten suggereren dat Jericho door de eeuwen heen veel nederzettingen heeft gekend. Er wordt aangenomen dat de beroemde muren van de stad en sommige bouwwerken dateren uit 9.000 voor Christus. Hoewel het moderne Jericho slechts 2 kilometer verderop ligt, staat het oude deel van de stad, bekend als Tell es-Sultan, er nog steeds.

Machu Picchu

Machu Picchu, gelegen in het Andesgebergte van Peru op een hoogte van bijna 8.000 voet boven zeeniveau, strekt zich uit langs een adembenemende bergrug, omringd door de grillige pieken van de Heilige Vallei. Dit UNESCO Werelderfgoed trekt jaarlijks miljoenen bezoekers die de klassieke droge stenen constructies en terrassen van de citadel komen bekijken. Hoewel het wordt beschouwd als een van de beroemdste Werelderfgoederen, heeft Machu Picchu een kort bestaan gehad. De Inca’s bouwden het rond 1450, maar een eeuw later werd het verlaten tijdens de Spaanse verovering.

Damascus

Damascus, gelegen in Syrië, is rijk aan historische artefacten. Archeologische vondsten waarvan aanvankelijk werd aangenomen dat ze dateerden uit 9000 voor Christus werden later opnieuw onderzocht en er werd vastgesteld dat de stad pas 6000 jaar later werd bewoond. Desondanks blijft Damascus een stad vol geschiedenis en culturele betekenis.

Angkor Wat

Angkor Wat, dat op de Werelderfgoedlijst staat, staat bekend om zijn enorme slotgracht en zandkasteelachtige torens, waardoor het een van de meest pittoreske religieuze bouwwerken ter wereld is. Dit complex van stenen tempels, versierd met ingewikkeld beeldhouwwerk van hindoeïstische goden, devata’s genaamd, werd in de 12e eeuw bestuurd door koning Suryavarman II in het Khmer-rijk in Zuidoost-Azië.

Alleen al de omvang van het tempelcomplex is indrukwekkend, maar het is slechts een deel van het grotere Angkor Archeologisch Park, dat verspreid ligt over 400 hectare Cambodjaanse jungle. Het park bevat vele andere architectonisch belangrijke ruïnes en tempels, waaronder de beroemde tempel uit de Tomb Raider film van Angelina Jolie, en bewoonde dorpen.

Aleppo

Aleppo, een Syrische stad met een rijke geschiedenis, is vaak in het nieuws vanwege de voortdurende oorlog. De stad wordt al sinds 6000 voor Christus bewoond en werd tussen de 12e en 15e eeuw na Christus een belangrijke halte langs de zijderoute.

El-Fajum

El-Fajum, ook bekend als Fayoum, Fayum, of Faiyum Oase, is een oude stad gesticht door de Egyptenaren met de oorspronkelijke naam Shedet. Er wordt gezegd dat de stad en haar inwoners onder invloed stonden van de krokodilgod Sobek, vandaar de Griekse naam “Crocodilopolis”. Archeologisch bewijs toont aan dat de stad al sinds 5500 voor Christus bestaat, waardoor het niet alleen de oudste stad van Egypte is, maar ook een van de oudste van heel Afrika.

GERELATEERDE ARTIKELEN

Actueel reisnieuws