Natuurlijk hoop je dat het vliegtuig waarin je zit nooit neerstort. Maar stel dat het gebeurt: wat is dan de plek waar je de grootste overlevingskans hebt? Er is onderzoek naar gedaan en in dit artikel lees je de uitkomsten.
Er is de afgelopen tien jaar op verschillende manieren onderzoek gedaan naar de veiligste plek in een vliegtuig, zowel statistisch als praktisch onderzoek. Zo liet een groep wetenschappers in 2012 uit de VS en Groot-BrittanniĆ« zelfs een oude Boeing 727 ā op afstand bestuurd nadat de piloten per parachute het toestel hadden verlaten ā neerstorten in de woestijn van Mexico.
Realistische test
Door middel van poppen, handbagage, genummerde stoelen etc werd een zo realistisch mogelijke test uitgevoerd. Tijdens de test simuleerden de onderzoekers een noodlanding. Hierbij werd de complete cockpit werd weggerukt, inclusief een aantal stoelen voorin, die honderden meters de lucht in vlogen.
Achterin meeste kans op overleven
Het resultaat? De āpassagiersā achterin werden weliswaar enorm door elkaar geslingerd, maar ze kwamen er wel het beste vanaf. Ze hadden wel hoofdletsel. Ook Time Magazine deed een vergelijkbaar onderzoek. Het gerespecteerde magazine analyseerde vliegtuigongevallen met zowel dodelijke slachtoffers als overlevenden. Uit de analyse bleek dat als je een toestel in drieĆ«n verdeelt, de mensen achterin in 33 procent van de gevallen om het leven kwamen. In het middelste deel lag het sterfpercentage op 39 procent, voorin 38 procent.
Waar zit je het veiligste in een vliegtuig?
Waar je de minst gunstige kans hebt? Dat zijn de stoelen in het middelste deel bij het gangpad. Daar overleden 44 procent van de inzittenden. Op de middelste stoelen achterin zijn je kansen een stuk gunstiger: 28 procent overleed. Uit sommige onderzoeken bleek dat een stoel bij de nooduitgang je kansen vergroot, maar dat is ook afhankelijk van het soort vliegtuigongeval. Laten we hopen dat het ons nooit overkomt.